Schab w cieście francuskim z jabłkami

Ocena:

4.49 (191)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 50 minut Porcja: 680 kcal

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 1/2 szlanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki smalcu
  • łyżka majeranku
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • pieprz

Schab w cieście francuskim z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto rozmrozić w lodówce. Mięso natrzeć solą
  • pieprzem i obsmażyć na połowie smalcu
  • wlać bulion i dusić 10 min.
  • Jabłka umyć
  • obrać
  • wyciąć gniazda nasienne
  • pokroić w plasterki
  • skropić sokiem z cytryny
  • posypać majerankiem i podsmażyć na rumiano na pozostałym smalcu.
  • Ciasto rozwinąć
  • ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Na cieście położyć mięso
  • posmarować białkiem
  • obłożyć połową jabłek
  • zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta naciąć
  • posmarować rozmąconymi żółtkami. Resztę jabłek ułożyć w brytfannie wokół mięsa. Piec 50 minut w temp. 230°C.
  • Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne