Schab po kowalsku

Ocena:

4.48 (189)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Schab po kowalsku ze słodką cebulą i żółtym serem doskonale sprawdza się na rodzinnych uroczystościach. Słodko–ostra marynata sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste i idealnie pasuje do smażonej cebuli w majonezowym sosie. Schabowe po kowalsku są łatwe do przygotowania – kotlety smażymy w panierce, a następnie zapiekamy z dodatkami. Możemy je podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Składniki:

  • schab  600 g

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • musztarda  75 g

  • miód  30 g

  • jajka  2 szt.

  • bułka tarta  100 g

  • olej rzepakowy  45 ml

  • cebula  3 szt.

  • ser żółty  150 g

  • majonez  50 g

  • ketchup  50 g

Schab po kowalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdą porcję doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Marynata: mieszamy musztardę z miodem i nacieramy nią mięso z obydwu stron. Zamarynowany schab wstawiamy na 30 min do lodówki.

  • Krok 3:

    Panierka: wyciągamy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka i rozkłócamy je rózgą. Do drugiego wysypujemy bułkę tartą. Wyciągamy kotlety z lodówki, maczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej (30 ml). Kotlety w panierce smażymy z obydwu stron na rumiany kolor (przez ok. 2–3 min z każdej strony).

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

  • Krok 6:

    Dodatki: obieramy cebulę z łupin i kroimy w dużą kostkę. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej (15 ml) i smażymy cebulę do zeszklenia. Zdejmujemy z patelni do miski, dodajemy majonez i ketchup, mieszamy. Ser żółty kroimy w plastry.

  • Krok 7:

    Pieczenie: usmażone kotlety układamy w dużej brytfance do pieczenia. Na wierz nakładamy cebulę z sosem i przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Schab po kowalsku wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min.

  • Krok 8:

    Podawanie: kotlety podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Mięso najlepiej jest rozbijać w foliowym woreczku – to sprawdzony sposób na zachowanie porządku w kuchni.
  • W zależności od tego, czy chcemy, aby schab po kowalsku był mniej lub bardziej ostry, do marynaty dodajemy łagodną lub pikantną musztardę Dijon.
  • Do smażenia kotletów olej musi być mocno rozgrzany.
  • Z kolei cebulę smażymy na małej mocy przez ok. 10 min. Mieszamy, uważając, aby się nie przypaliła, bo wtedy może się zrobić gorzka.
  • Schabowe po kowalsku wstawiamy do piekarnika dosłownie na kilka minut – do momentu, aż ser się roztopi.
  • Do kotletów pasuje dowolny rodzaj żółtego sera, ale najlepiej wybrać taki, który dobrze się topi, np. goudę lub ementaler.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Schab po kowalsku – dodatki

Do farszu, który kładziemy na kotlety schabowe po kowalsku, możemy dodać:

  • pieczarki – myjemy je (lub obieramy, gdy są duże) i kroimy w kostkę. Smażymy razem z cebulą na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy z majonezem i ketchupem, zgodnie z podstawowym przepisem,
  • lub paprykę – np. czerwoną lub żółtą – ją również warto podsmażyć na patelni razem z cebulką.

Z czym podawać schab po kowalsku?

Do mięsa niezbędne są dodatki. Schab po kowalsku możemy podać na wiele sposobów:

Mięso na schabowe po kowalsku

Wybierając mięso na kotlety schabowe – nie tylko po kowalsku – warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

  • kolor mięsa – powinno być jasnoróżowe,
  • kolor tłuszczu – świeże mięso ma biały tłuszcz,
  • strukturę – mięso nie powinno się świecić i kleić,
  • zapach – w przypadku świeżej wieprzowiny jest neutralny.

Należy pamiętać o tym, że jakość mięsa ma bardzo duży wpływ na smak potrawy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne