Schab gotowany

Ocena:

4.46 (179)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Schab gotowany możecie podać na ciepło z sosem pieczeniowym i dodatkami lub na zimno – do kanapek. Przepis jest bardzo łatwy do zrobienia, ale trzeba przygotować się na to, że to długotrwały proces. Sekret polega na tym, aby pozostawić mięso w garnku do powolnego ostygnięcia, ale to już nie wymaga waszej pracy. Jak zrobić gotowany schab, aby był kruchy? Dokładny przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • schab  1 kg

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • woda  2 l

  • sól  15 g

  • pieprz  15 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • słodka papryka  5 g

  • majeranek  5 g

  • musztarda  45 g

Schab gotowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowania: mięso myjemy i odkładamy na talerz. Cebule obieramy z łupin i kroimy w talarki. Obieramy ząbki czosnku.

  • Krok 2:

    Wywar do gotowania schabu: do dużego garnka wlewamy wodę. Wrzucamy cebulę, czosnek, sól, pieprz i wszystkie pozostałe przyprawy. Dodajemy 3 łyżki musztardy. Doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 3:

    Schab: delikatnie wkładamy go do wywaru i gotujemy przez 10 min od momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Ponowne gotowanie: gdy garnek jest zimny, ponownie włączamy kuchenkę. Po raz drugi doprowadzamy wywar ze schabem w środku do wrzenia i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie odstawiamy garnek z kuchenki i ponownie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy do lodówki.

  • Krok 5:

    Podawanie: schab gotowany najlepiej smakuje na następny dzień. Dopiero wtedy wyjmujemy go z wody. Możecie pokroić go w grubsze plastry i podgrzać na patelni na obiad lub pokroić w cienkie plastry do sałatki lub na kanapkę.

Porady

  • Schab można dzień wcześniej natrzeć solą i suszonymi ziołami. W szczelnym pojemniku należy odłożyć go na noc do lodówki, a następnego dnia przygotować zgodnie z przepisem.
  • Wybierając schab do gotowania, zwróćcie uwagę na jakość mięsa i jego pochodzenie. Ważne jest to, aby nie miało dodatku antybiotyków i konserwantów.
  • Jeśli właśnie wyjęliście schab z lodówki, poczekajcie, aż mięso nabierze temperatury pokojowej. Nie należy od razu poddawać zimnego mięsa obróbce termicznej. Wtedy zbyt szybko puszcza soki, w efekcie czego może być suche i twarde.
  • Gotowany schab można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
  • Aby pokroić schab gotowany w cienkie plastry należy użyć bardzo ostrego noża o dużej powierzchni tnącej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak wybrać dobre mięso na schab gotowany?

Oferta mięs, zwłaszcza w dużych sklepach, jest tak bogata, że trudno jest wybrać dobre mięso. Dlatego, jeśli macie taką możliwość, lepiej jest kupować je w mniejszych sklepach. Na co należy zwrócić uwagę?

  • Lepiej kupić schab na wagę niż paczkowany – mięso w plastikowych opakowaniach może być gorszej jakości, bo producentom łatwiej jest ukryć jego mankamenty.
  • Świeży schab powinien być różowy, lekko wilgotny, zwarty i elastyczny – nie powinien mieć wyraźnego zapachu, a już na pewno nie powinien być śliski.
  • Biały kolor tłuszczu – zdarza się, że producenci odcinają tłuszcz, który może być oznaką tego, że mięso jest nieświeże. Z czasem tłuszcz zmienia kolor na żółty lub delikatnie szary.

Schab gotowany na obiad

Gotowany schab świetnie smakuje na ciepło polany aromatycznym sosem:

  • pieczeniowym – do tej kompozycji świetnie pasują klasyczne gotowane ziemniaki lub ryż. Oczywiście, należy pamiętać o surówce, np. z kiszonej kapusty lub ciepłym warzywnym dodatku w postaci modrej kapusty lub zasmażanych buraczków,
  • koperkowym – biały delikatny sos pasuje do schabu podanego z tłuczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką z groszkiem,
  • grzybowym – w takiej wersji schab nabierze mocniejszych, wyraźnych aromatów. Możecie przełamać je dodatkiem ogórków kiszonych lub małosolnych. 

Do mięs świetnie pasują także domowe przetwory z owoców, np. konfitura z żurawiny lub konfitura z jarzębiny. Gotowany schab na słodko możecie podać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub zapiekanką z pora i ziemniaków.

Schab gotowany na kanapki

Jeśli brakuje wam pomysłów na kolorowe kanapki ze schabem, podsyłamy kilka naszych propozycji:

  • kanapka z gotowanym schabem, kozim serkiem i gruszką – do takiej kompozycji możecie dodać jeszcze liście szpinaku i odrobinę słodkiego sosu BBQ lub winegret. Gruszkę należy pokroić w plasterki – może być świeża, z syropu lub zalewy octowej. Jeśli gruszka jest słodka, nie trzeba dodawać sosu,
  • kanapka z plastrem schabu i kiszoną kapustą – do tej kompozycji można jeszcze dodać kiszony ogórek, ale nie trzeba. Wystarczy świeże pieczywo posmarowane masłem, 
  • club sandwich ze schabem – popularną amerykańską kanapkę możecie przygotować także z gotowanym schabem. Pozostałe składniki pozostają bez zmian, czyli masło, majonez, bekon, ser żółty, sałata i pomidorki koktajlowe.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne