Sandacz zapiekany z parmezanem

Ocena:

4.45 (189)

  • 30 min.
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 400 kcal

Składniki:

  • ● 1 i 1/2 kg filetów z sandacza
  • ● 2 pory
  • ● 20 dag tartego parmezanu
  • ● 2 pęczki koperku
  • ● 1/2 kostki masła (10 dag)
  • ● 3 cytryny
  • ● 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ● 1/2 szklan ki oliwy
  • ● 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ● 2 łyżki vegety
  • ● biały pieprz
  • SOS:
  • ● 1/2 l porto
  • ● 2 szklanki śmietany 30%
  • ● łyżka świeżego estragonu
  • ● 2 cebule
  • ● 1/2 kostki masła
  • ● sól, pieprz

Sandacz zapiekany z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety oczyścić z ości, pokroić w poprzek na kawałki ok. 7 cm (po dwa na porcję). Pory umyć, oczyścić, pokroić w półtalarki, sparzyć w osolonej wodzie, osączyć. Koperek drobno posiekać. Z cytryn wycisnąć sok. Estragon posiekać. Cebule obrać, pokroić w talarki.
  • Z oliwy, wina, 1/2 soku z cytryny, ziół prowansalskich, vegety i pieprzu zrobić marynatę, polać ryby, odstawić na godzinę. Połowę kawałków ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, obłożyć porami, wiórkami masła, posypać koperkiem i parmezanem, przykryć pozostałymi kawałkami ryby i piec 20 min w temp. 150°C.
  • Sos: w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i połowę listków estragonu, dolać pozostały sok z cytryny, porto i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje, przyprawić solą i pieprzem, przecedzić przez sitko. Sos wylać cienką warstwą na półmisek, ułożyć porcje ryby, ozdobić listkami świeżego estragonu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne