Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 400 kcal
Składniki:
● 1 i 1/2 kg filetów z sandacza
● 2 pory
● 20 dag tartego parmezanu
● 2 pęczki koperku
● 1/2 kostki masła (10 dag)
● 3 cytryny
● 2 szklanki białego wytrawnego wina
● 1/2 szklan ki oliwy
● 4 łyżeczki ziół prowansalskich
● 2 łyżki vegety
● biały pieprz
SOS:
● 1/2 l porto
● 2 szklanki śmietany 30%
● łyżka świeżego estragonu
● 2 cebule
● 1/2 kostki masła
● sól, pieprz
Sandacz zapiekany z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety oczyścić z ości, pokroić w poprzek na kawałki ok. 7 cm (po dwa na porcję). Pory umyć, oczyścić, pokroić w półtalarki, sparzyć w osolonej wodzie, osączyć. Koperek drobno posiekać. Z cytryn wycisnąć sok. Estragon posiekać. Cebule obrać, pokroić w talarki.
Z oliwy, wina, 1/2 soku z cytryny, ziół prowansalskich, vegety i pieprzu zrobić marynatę, polać ryby, odstawić na godzinę. Połowę kawałków ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, obłożyć porami, wiórkami masła, posypać koperkiem i parmezanem, przykryć pozostałymi kawałkami ryby i piec 20 min w temp. 150°C.
Sos: w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i połowę listków estragonu, dolać pozostały sok z cytryny, porto i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje, przyprawić solą i pieprzem, przecedzić przez sitko. Sos wylać cienką warstwą na półmisek, ułożyć porcje ryby, ozdobić listkami świeżego estragonu.