Sandacz po polsku

Ocena:

4.53 (184)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: 25–35 minut
Porcja: 165 kcal
Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

  • sandacz (lub 2 sandacze, razem ok. 2 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • duża cebula
  • 2 goździki
  • listek laurowy
  • po 5–6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sok i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 jajka na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sandacz po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć.
  • Warzywa zalać 3 szklankami wody. Razem z korzeniami, szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny ugotować wywar. Przecedzić. Ryby ułożyć w naczyniu do gotowania. Zalać winem oraz wywarem. Gotować 25–30 min. Pozostawić w wywarze na 30 min, aby mocno przeszły smakiem.
  • Jajka obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić jajka i natkę pietruszki. Podgrzewać na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią (aby jajka się nie przypaliły ani nie rozgniotły). Ryby podgrzać, przełożyć na półmisek. Skropić sokiem z cytryny, obłożyć jajkami, plasterkami cytryny i natką
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne