Sałata lodowa, sałata masłowa i gama pozostałych sałat to także dobra wiosny, po które warto sięgać w dużych ilościach. Zielony kolor warzyw to zasługa chlorofilu – substancji, która ma działanie bakteriobójcze. Dzięki zawartości luteiny pozytywnie wpływa na wzrok. Jest niskokaloryczna, pełna witaminy E nazywanej witaminą młodości. Sałata ma właściwości odkwaszające i odchudzające. Sałatka wiosenna to szybka i pożywna propozycja na drugie śniadanie lub lekki lunch.
Warto pamiętać, że sałatę lepiej rwać dłońmi, a jeśli kroić to tylko za pomocą noża wykonanego ze stali nierdzewnej. W innym przypadku materiał, z którego wykonane jest narzędzie, może wejść w reakcję z warzywem, a tym samym pogorszyć smak i obniżyć właściwości zdrowotne.
© 2023 Burda Media Polska Sp. z o. o.