Nowalijki w sałatkach robią furorę na wiosennym stole. Co roku w okolicach kwietnia stragany i sklepowe półki wypełniają się dorodnymi warzywami. Ogromną popularnością niezmiennie cieszy się rzodkiewka. Zawiera spore dawki potasu – pierwiastka, który pomaga regulować ciśnienie. Pomoże także przy zaburzeniach łaknienia, wzmocni pamięć i wzrok. Jedzona regularnie rzodkiewka uzupełnia też poziom siarki, a tym samym wzmacnia włosy i paznokcie. Warzywo to ma mało kalorii (w 100 g rzodkiewki znajduje się 16 kcal).
Rzodkiewka, nazywana królową nowalijek, świetnie komponuje się z innymi wczesno wiosennymi warzywami. Surówka z rzodkiewką i ogórkiem smakuje niezależnie od pory dnia. Aby całość była chrupiąca, dobrze jest usunąć z ogórka gniazda nasienne, a rzodkiewki przed krojeniem włożyć na kilka minut do zimnej wody. Z kolei surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami to pyszny dodatek np. do mięs z grilla. Dla urozmaicenia można poeksperymentować też z porcją białka - sałatka wiosenna z jajkami i rzodkiewką to pomysł na wartościowy pierwszy posiłek. Młode rzodkiewki warto jeść razem z liśćmi – można zrobić z nich domowe pesto.
© 2023 Burda Media Polska Sp. z o. o.