Sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Ocena:

4.53 (186)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • średni

Doskonała sałatka z szynką i gruszką, podana z dressingiem na bazie miodu i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka sprawdzi się na kolację ze znajomymi, jak i drugie śniadanie do pracy. Sałatka z szynką i gruszką to ciekawa alternatywa dla nudnych sałatek z pomidora, ogórka i sałaty. Zróbcie sobie to niebanalne danie!

Składniki:

  • gruszki  2 szt.

  • ocet jabłkowy  150 ml

  • miód  3 łyżki stołowe

  • goździki  8 szt.

  • pieprz  3 szczypty

  • kromka chleba  2 szt.

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • mak  1 łyżeczka

  • sól  2 szczypty

  • sałata  50 g

  • szynka parmeńska (prosciutto)  20 dag

  • szalotka  2 szt.

  • seler naciowy  0.5 szt.

  • ser pleśniowy  120 g

Sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umyte gruszki przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w księżyce o grubości 1 cm. Natychmiast przekładamy do małego rondla z octem, miodem i przyprawami. Podgrzewamy, aż zawartość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, mieszając od czasu do czasu.

    sałatka z szynką
  • Krok 2:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Chleb kroimy lub rozrywamy na grzanki. Mieszamy z łyżką oliwy, rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8–12 min, aż uzyskamy złoty kolor.

    sałatka z szynką 2
  • Krok 3:

    Dwie łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, makiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gruszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Na liściach sałaty układamy grzanki, marynowane gruszki, drobno posiekane szalotki, seler pokrojony w plasterki, porwane plastry szynki, rozkruszony ser z niebieską pleśnią. Wszystko polewamy przygotowanym sosem, lekko mieszamy i rozdzielamy na porcje.

    sałatka z szynką3

Porady

W przepisie na sałatkę z szynką i gruszką wykorzystujemy:

  • gruszki - małe sztuki
  • płynny miód
  • chleb - grube kromki
  • mieszane liście sałaty
  • seler naciowy obrany z włókien
  • ser z niebieską pleśnią

Zobacz też: ser smażony z kminkiem

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sery z niebieską pleśnią mają mocny przenikliwy smak i aromat, ich miąższ jest jasny i poprzerastany niebieskimi żyłkami. Należą do produktów uważanych za eleganckie, ich obecność na stole robi dobre wrażenie. Są znakomitą samodzielną przekąską, tym bardziej zyskują skomponowane z innymi składnikami, jak np. orzechy czy słodkie gruszki. Jeśli nie lubimy serów z niebieską pleśnią (mogą mieć dla nas zbyt intensywny smak), warto sięgnąć po te z białą pleśnią. W sałatce będą dobrze komponować się z pozostałymi składnikami, a ich smak będzie delikatniejszy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne