Getty/iStock
4.49 (195)
Sałatka z pomidorów to klasyka do obiadu, ale też idealna propozycja na kolację. Soczyste, słodkie kawałki warzyw uzupełnia lekko pikantna cebula. Najładniej prezentuje się czerwona, ale może być także cukrowa, dymka lub szalotka. To ekspresowa kompozycja do pracy, na piknik lub do grilla. Warto podać ją ze świeżymi ziołami, takimi jak koperek, bazylia lub natka pietruszki. Sprawdźcie, co zrobić, żeby najprostsza sałatka z pomidorami i cebulą stała się gwiazdą posiłku.
pomidor 1 kg
cebula 100 g
oliwa z oliwek 30 ml
sól 6 g
pieprz 3 g
zioła 2 gałązki
Pomidory: myjemy w ciepłej, bieżącej wodzie i kroimy w ósemki lub w kostkę, usuwając twarde części szypułki z miąższu.
Cebula: obieramy ją i kroimy w piórka. Jeśli jest bardzo ostra i chcemy złagodzić jej smak, możemy wrzucić ją na kilka minut do wody lub mleka, a następnie odcedzić i osuszyć.
Sałatka z pomidorów: umieszczamy oba przygotowane składniki w salaterce. Dodajemy oliwę. Doprawiamy pomidory z cebulą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Dekorujemy bazylią, koperkiem lub natką pietruszki.
Porady
- Możemy wykorzystać dowolny rodzaj cebuli. Kierujmy się tym, jak intensywny smak ma mieć nasza sałatka z pomidorami. Najładniej prezentuje się cebula czerwona, ale jeśli wolimy delikatniejsze odmiany, sprawdzi się też cukrowa, szalotka lub dymka.
- Latem mamy duże pole do popisu, jeśli chodzi o wybór pomidorów. W połączeniu z cebulą i prostym dressingiem z oliwy świetnie smakuje odmiana malinowa lub paprykowa. Warto wykorzystać okazy w różnych barwach, które stworzą piękną kompozycję na talerzu. Sałatka z pomidorów koktajlowych lub daktylowych to dobry pomysł zimą, kiedy na lokalnych targach brakuje innych słodkich odmian tego warzywa.
- Witaminy w warzywach (a konkretnie A, D, E i K) rozpuszczają się w tłuszczach. Żeby poprawić ich przyswajalność, sałatka z pomidora i cebuli zawsze powinna być podawana z dressingiem. Najprostszym rozwiązaniem jest skropienie jej oliwą dobrej jakości, ale sprawdzi się też inny produkt roślinny pełen nienasyconych kwasków tłuszczowych (na przykład z rzepaku, lnu lub czarnuszki). Polecamy też wypróbować klasyczny sos winegret lub dressing balsamiczny.
- Co można dodać do sałatki z pomidorem? Wystarczy puścić wodze fantazji. Zaprezentowany przez nas przepis to prosta baza, którą można serwować w niezmienionej formie do obiadu lub urozmaicać na różne sposoby. Nieśmiertelne połączenie, idealne na przyjście gości lub kolację, to na przykład sałatka z pomidorów i mozzarelli, czyli caprese. Te dwa proste składniki można też wzbogacić o ser feta, halloumi lub bryndzę. Prosta przekąska stanie się pożywna i sycąca, jeśli dodamy do niej kawałki kurczaka lub łososia.
- Pomidor z cebulą to niezwykle prosta kompozycja, którą można zabrać ze sobą na piknik. Świetnie smakuje z chrupiącą grzanką na drugie śniadanie. To także świetny dodatek do dań z grilla.
- Czym doprawić sałatkę z pomidorów i cebuli? Tak naprawdę wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz, ale możemy też wykorzystać zioła prowansalskie, słodką lub ostrą paprykę, suszony czosnek, a nawet odrobinę cynamonu.
Prosta, lekka sałatka z pomidorów do obiadu to klasyka polskiej kuchni. Pięknie zdobi nasze stoły szczególnie latem, kiedy trwa sezon na te warzywa i wszędzie bez problemu można dostać świeże, soczyste, słodkie okazy. Jeśli chcemy zachować smak wakacji na dłużej, możemy przygotować prostą kompozycję, którą da się zamknąć w szklanym naczyniu i przenieść do spiżarni. Jak zrobić sałatkę z pomidorów do słoika? Nic prostszego. Najlepiej przygotować marynatę na bazie octu, wody, cukru i soli i zrobić klasyczne pikle. Kiedy potrzebujemy dodatku do obiadu, wystarczy wyjąć je z zalewy. Nie potrzebują już żadnego dressingu. Popularny pomysł na przetwory na zimę to sałatka z zielonych pomidorów. Niedojrzałe warzywa smakują wyśmienicie w słodko-kwaśnej marynacie. Symbol polskiego lata, który chętnie uprawiamy w gruncie, szklarniach i tunelach, można także poddać tradycyjnej fermentacji. Kiszone pomidory dobrze komponują się z cebulą i czosnkiem, a także z koprem, zielem angielskim, liściem laurowym i chrzanem.
Pomidory z cebulą to połączenie, które dobrze zgrywa się z większością potraw. Można podać je na śniadanie z kromką chleba, do obiadu lub na kolację do półmiska wędlin i serów. Warto jednak poszerzać swoje kulinarne horyzonty i wykorzystywać smaki lata w różnych rozbudowanych kompozycjach. Polecamy takie aromatyczne przekąski i przystawki jak:
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.