Sałatka z czerwoną fasolą

Ocena:

4.5 (153)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sałatka z czerwoną fasolą to prosta i efektowna przystawka na imprezę. Świetnie sprawdzi się na sylwestra, rodzinne spotkanie czy urodziny. Połączenie czerwonej fasoli, kapusty pekińskiej, papryki i majonezowego sosu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Świetnie smakuje, a do tego syci na długie godziny. 

Składniki:

  • fasola czerwona  200 g

  • kukurydza  200 g

  • groszek  200 g

  • kapusta pekińska  600 g

  • feta  250 g

  • czerwona papryka  230 g

  • sól  6 g

  • pieprz  6 g

  • majonez  180 ml

Sałatka z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: Kapustę pekińską sieczemy na drobne kawałki. Ser feta kroimy w kostkę, o boku około 1 cm. Paprykę czerwoną dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wykrawamy z niej pestki nasienne i kroimy w cienkie, krótkie paseczki. 

  • Krok 2:

    Sałatka z czerwoną fasolą: Fasolę, groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, ser feta, sól, pieprz i majonez. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników. 

Porady

  • Sałatka z czerwoną fasolą najlepiej smakuje kiedy wszystkie składniki dobrze się "przegryzą", dlatego warto przygotować ją z wyprzedzeniem i zostawić w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  • Dla najlepszego efektu, do sałatki należy dodać tradycyjny, grecki ser feta. Zgodnie z oryginalną recepturą feta powinna w składzie zawierać jedynie mleko owcze, podpuszczkę i sól. Dopuszczalne jest również użycie podczas produkcji mieszanki mleka owczego i koziego.
  • Polecamy dodanie do sałatki z fasoli czerwonej domowego majonezu, dla wzbogacenia jej smaku.
  • Sałatka z kapusty pekińskiej i fasoli to pyszny pomysł na imprezową przekąskę. Aby prezentowała się jeszcze lepiej na stole, warto przyrządzić ją w wersji warstwowej, układając kolorowe poziomy kolejnych składników. 
  • Sałatę z czerwoną fasolą polecamy podawać w towarzystwie świeżego, jakościowego pieczywa
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem groszku, możecie przygotować sałatkę z dodatkiem ogórków konserwowych.
  • By urozmaicić smak sałatki z czerwoną fasolą, można dodać do niej około tuńczyka z puszki i cebulę. Równie dobrze smakuje też w wersji z dodatkiem ugotowanych, drobno startych jajek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegańska sałatka z czerwoną fasolą

Sałatkę z czerwonej fasoli można w prosty sposób przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć dodatek fety lub użyć jej wegańskiej wersji. Zamiast greckiego sera do sałatki polecamy dodać marynowany seitan lub kostkę wędzonego tofu
Podany  w przepisie majonez należy zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem. Choć można kupić go w gotowej postaci, polecamy przygotować go samodzielnie. Majonez wegański najlepiej smakuje, jeśli przygotuje się go na bazie mleka sojowego, oleju i octu. By uzyskać odpowiedni smak należy całość doprawić musztardą, solą kala namak, pieprzem mielonym oraz odrobiną syropu z agawy. Tak przyrządzony, będzie świetnie komponował się z pozostałymi składnikami sałatki z czerwonej fasoli. 
Sałatkę polecamy podawać z kawałkami domowej, wegańskiej bagietki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne