Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.46 (162)
Lubicie sałatki? Ta was zachwyci! Niby niepozorna, bo z niewielu składników, ale siła tkwi w ich połączeniu. Spróbujcie sami!
kukurydza 2 szt.
feta 180 g
limonka 2 szt.
fasola 400 g
dymka 5 szt.
czerwona papryka 2 szt.
papryka chili 1 szt.
oliwa z oliwek 45 ml
kumin (kmin rzymski) 5 g
ocet winny 15 ml
kolendra 0.5 szt.
sałata masłowa 5 liści
pieprz 3 g
sól 3 g
Kolby kukurydzy obieramy z liści, gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 min. Osączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Skórkę limonki mieszamy z łyżką oliwy, połową pozbawionego nasion i bardzo drobno posiekanego chili, kuminem, solą i pieprzem.
Smarujemy tym kolby kukurydzy wstawiamy do piekarnika na 12–15 min, od czasu do czasu obracając, aż zaczną się złocić. Sok z limonki miesza- my z 1–2 łyżkami oliwy, pozostałym chili, octem, częścią posiekanej kolendry, solą i pieprzem. Na półmisku rozrzucamy liście sałaty, na nich układamy osączoną i opłukaną z zalewy fasolę, upieczoną, obraną ze skóry i pokrojoną w spore kawałki paprykę, pokrojoną w plasterki dymkę i rozdrobnioną fetę.
Kukurydzę wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez chwilę. Sałatkę posypujemy pozostałą posiekaną kolendrą. Na wierzchu układamy odcięte ostrym nożem z ugotowanych kolb ziarna kukurydzy. Polewamy wszystko przygotowanym sosem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
Porady
Zobacz też: frykadelki po grecku nadziewane fetą