Sałatka z czarną fasolą i fetą

Ocena:

4.46 (162)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lubicie sałatki? Ta was zachwyci! Niby niepozorna, bo z niewielu składników, ale siła tkwi w ich połączeniu. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • kukurydza  2 szt.

  • feta  180 g

  • limonka  2 szt.

  • fasola  400 g

  • dymka  5 szt.

  • czerwona papryka  2 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • kumin (kmin rzymski)  5 g

  • ocet winny  15 ml

  • kolendra  0.5 szt.

  • sałata masłowa  5 liści

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

Sałatka z czarną fasolą i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kolby kukurydzy obieramy z liści, gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 min. Osączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Skórkę limonki mieszamy z łyżką oliwy, połową pozbawionego nasion i bardzo drobno posiekanego chili, kuminem, solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Smarujemy tym kolby kukurydzy wstawiamy do piekarnika na 12–15 min, od czasu do czasu obracając, aż zaczną się złocić. Sok z limonki miesza- my z 1–2 łyżkami oliwy, pozostałym chili, octem, częścią posiekanej kolendry, solą i pieprzem. Na półmisku rozrzucamy liście sałaty, na nich układamy osączoną i opłukaną z zalewy fasolę, upieczoną, obraną ze skóry i pokrojoną w spore kawałki paprykę, pokrojoną w plasterki dymkę i rozdrobnioną fetę.

  • Krok 3:

    Kukurydzę wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez chwilę. Sałatkę posypujemy pozostałą posiekaną kolendrą. Na wierzchu układamy odcięte ostrym nożem z ugotowanych kolb ziarna kukurydzy. Polewamy wszystko przygotowanym sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: frykadelki po grecku nadziewane fetą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne