Sałatka z bobem i boczkiem

Ocena:

4.45 (154)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z bobem i boczkiem to świetny pomysł na prosty, sezonowy i smaczny lunch. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań przy grillu. Dodatkowo przygotujecie ją już w 30 minut! Połączenie bobu, jakościowego boczki, pomidorów, cebuli, papryki czerwonej i aromatycznego dressingu z pewnością przypadnie wam do gustu. Jeśli szukacie ciekawych sposobów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • bób  500 g

  • boczek wędzony  100 g

  • pomidor  320 g

  • szalotka  20 g

  • papryka  80 g

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  50 g

  • ocet winny  16 g

  • kolendra  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Sałatka z bobem i boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie bobu: Bób oczyszczamy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy go na średnim ogniu przez około 20–30 minut, aż stanie się miękki. Następnie go odcedzamy i odkładamy do przestudzenia. W tym czasie boczek w plasterkach smażymy na suchej patelni, aż do jego zarumienienia. Wystudzony bób obieramy z łupinek.

  • Krok 2:

    Sałatka z bobem i boczkiem: Pomidory oraz paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Szalotkę oraz czosnek obieramy i sieczemy na drobno. W małym naczyniu łączymy ocet z oliwą. Doprawiamy dressing do smaku solą i pieprzem. Bób, boczek, pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do dużej miski i mieszamy. Całość polewamy gotowym sosem, posypujemy kolendrą, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

  • Przechowywana w lodówce, sałatka z bobem i boczkiem zachowa świeżość przez około 2–3 dni. 
  • Poza sezonem sałatkę z bobu i boczku można przygotować na bazie mrożonego bobu. Smakuje równie dobrze!
  • Jeśli wolcie dressingi o bardziej intensywnym smaku, możecie polać sałatkę z bobu z boczkiem smacznym sosem musztardowo–miodowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą musztardę delikatesową (1 łyżka), miód (1 łyżka), sok z cytryny (2 łyżki), oliwę (3 łyżki) oraz sól i pieprz. Gotowe!
  • Podany powyżej przepis można modyfikować na wiele sposobów. Smak sałatki z bobem można urozmaicić, dodając do niej truskawki, szpinak, pestki granatu, sałatę lodową, czarne lub zielone oliwki, rzodkiewkę, rukolę, cykorię czy ogórka zielonego.
  • Jeśli chcecie przyrządzić sałatkę z bobem, boczkiem i pomidorami w bardziej sycącej wersji, możecie dorzucić do niej ugotowaną kaszę kuskus. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu kasza jaglana lub jęczmienna czy makaron pełnoziarnisty. 
  • Przygotowana zgodnie z powyższym przepisem sałatka z bobem i boczkiem świetnie sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych dań z rusztu – kiełbasek, steków, karkówki czy szaszłyków z grilla.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z bobem i boczkiem – inne wersje 

Sezon na bób trwa niezwykle krótko – rozpoczyna się on na przełomie czerwca i lipca, a kończy już wraz z ostatnimi dniami sierpnia. Warto więc wykorzystać go w pełni! Jako, że latem najchętniej sięgamy po lekkie dania, polecamy spróbować orzeźwiającej sałatki z bobem, boczkiem i miętą. Jej przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy wymieszać ugotowany bób z podsmażonym boczkiem, mixem sałat, posiekaną cebula czerwoną i listkami świeżej mięty. Całość świetnie komponuje się ze smakiem delikatnego dressingu na bazie oliwy, musztardy i cytryny.

Równie dobrze smakuje pożywna sałatka z bobem, boczkiem i fetą. Warto dodać do niej także odrobinę suszonych pomidorów i pół pęczka koperku. By całość syciła na długie godziny, można również pokusić się o dorzucenie kilku ugotowanych na twardo jajek. Tak przygotowana sałatka sprawdzi się zarówno jako pożywny lunch do pracy, jak i jako smaczna kolacja. 

Polecamy spróbować także, inspirowanej włoskimi smakami, sałatki z bobem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Najlepiej serwować ją w towarzystwie prostego dressingu na bazie jakościowej oliwy z oliwek, octu winnego, soli i pieprzu. Można też użyć w tym celu aromatycznej oliwy bazyliowej, którą z łatwością samodzielnie przygotujecie.

Czy warto jeść bób? 

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych w polskiej kuchni. Na jego bazie przygotować może smaczne zupy, kremy, pasty kanapkowe, tarty i sałatki. Równie dobrze smakują pożywne pierogi z bobem. Warzywo to warto jeść jednak nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale i z uwagi na jego wartości odżywcze! 

Stanowi on świetne źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu czy cynku. Bób ceniony jest także ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Zawiera on również liczne witaminy, zwłaszcza z grupy A, B i C. Chętnie sięgają po niego osoby na diecie – w 100 g bobu znaleźć można aż 8 g białka i jedyne 88 kcal. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne