Przygotowanie: 25 minut Porcja: 470 kcals Składniki na 4 porcje
Składniki:
20 dag krótkoziarnistego ryżu (niepełna szklanka)
po 10 dag ananasa i brzoskwini z puszki
2–3 łyżki rodzynek
1/2 szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka
łyżka masła
sól
Ryż z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ryż opłukać, wsypać do garnka z dużą ilością wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Mleko zagotować z rondlu, wsypać ryż, dodać masło, oprószyć solą, często mieszając gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż mleko zostanie wchłonięte. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać.
■ Ananas i brzoskwinie osączyć, pokroić na małe kawałki. Dodać do ryżu wraz z rodzynkami (można je wcześniej namoczyć w rumie lub zalewie brzoskwiniowej), wymieszać. Można podawać polane sokiem owocowym. Połowę ugotowanego ryżu układamy w żaroodpornej formie, na nim warstwę owoców i przykrywamy resztą ryżu. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Kroimy w plastry i podajemy ze śmietaną.