3.9 (495)
Ryba po grecku gości przede wszystkim na tradycyjnej wieczerzy wigilijnej. To smażone filety przykryte duszonymi warzywami korzeniowymi w pomidorowym sosie. Do przyrządzenia tej prostej potrawy sprawdzi się każde delikatne, białe mięso, na przykład dorsz, mintaj lub morszczuk. Można ją podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – w formie przystawki lub dania głównego. Sprawdźcie, jak zrobić rybę po grecku. Ten klasyczny przepis z pewnością Was nie zawiedzie.
filety rybne 700 g
mąka pszenna 60 g
marchewka 500 g
pietruszka 1 szt.
seler 100 g
cebula 1 szt.
por 50 g
koncentrat pomidorowy 100 g
olej 65 ml
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
sól 5 g
pieprz 2.5 g
oregano 3 szt.
słodka papryka 3 g
woda 150 ml
natka pietruszki 1 gałązka
Filety: osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Jeśli używamy mrożonki, pamiętajmy, że należy przełożyć ją z wyprzedzeniem do lodówki, żeby zdążyła odtajać. Delikatnych, szybko psujących się produktów nie należy rozmrażać na blacie kuchennym. Do ryby po grecku możemy wykorzystać dowolne białe mięso, na przykład dorsza, morszczuka lub mintaja. Oprószamy każdy kawałek solą, pieprzem i oregano, po czym obtaczamy w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Smażymy filety partiami na dobrze rozgrzanym oleju (około 50 ml), na złoty kolor. Rybę można także upiec bez panierki lub przygotować na parze (będzie nieco zdrowsza i mniej kaloryczna).
Ewa Niepytalska
Warzywa: obieramy seler, marchewkę oraz pietruszkę i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Zdejmujemy łupinkę z cebuli. Kroimy ją w piórka. Por dzielimy na pół. Usuwamy zielony środek. Siekamy białą część w półplasterki. Obrywamy natkę z łodygi i opłukujemy ją w zimnej wodzie. Będzie potrzebna do dekoracji.
Ewa Niepytalska
Duszenie sosu: rozgrzewamy pozostały olej na głębokiej patelni. Szklimy na nim plasterki cebuli i pora. Dokładamy starte warzywa korzeniowe. Podsmażamy je przez kilka minut, żeby zmniejszyły objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Klasyczna ryba po grecku lubi też dodatek soku z cytryny i bazylii lub majeranku (a niektórzy łączą ją z rodzynkami i cynamonem). Dokładnie mieszamy warzywa. Podlewamy je wodą lub bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
Ewa Niepytalska
Połączenie składników: na dnie szklanego lub porcelanowego naczynia umieszczamy część duszonych warzyw. Na nich ściśle układamy smażoną rybę. Przykrywamy ją resztą pomidorowej mieszanki. Zawijamy gotową potrawę w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy połączą się wszystkie smaki.
Ewa Niepytalska
Podanie i przechowywanie: przepis na rybę po grecku przyda się zarówno wtedy, kiedy chcemy przygotować zimną przystawkę, jak i na ciepły obiad. Można wstawić ją na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C (przykrywamy naczynie folią aluminiową, żeby potrawa się nie wysuszyła). Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem lub ziemniakami. Ile można przechowywać rybę po grecku? Jeśli trzymamy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze poniżej 4°C, powinna zachować świeżość przez około 4 dni.
Ewa Niepytalska