Artur Rogalski
4.44 (185)
Rogaliki z makiem są mięciutkie, niezbyt słodkie i niezwykle aromatyczne. Nadzienie obfituje w rodzynki, migdały i orzechy. A w szybszej wersji można zrobić je na drożdżach instant i z gotową masą makową z puszki. Wbrew pozorom przepis na rogaliki drożdżowe z makiem nie jest trudny, wystarczy zastosować odpowiednią technikę zwijania. Zdecydowanie warto go przetestować.
drożdże 40 g
cukier 156 g
mleko 250 ml
masło 50 g
mąka 500 g
jajka 320 g
sól 2 szczypty
mak 150 g
białka 35 g
rodzynki 15 g
orzechy włoskie 10 g
masło 10 g
płatki migdałowe 10 g
miód 50 g
sok pomarańczowy 120 g
skórka pomarańczowa 3 g
cukier puder 255 g
cytryna 18 g
skórka pomarańczowa 20 g
Masło: 60 g masła roztapiamy w rondelku. Zostawiamy do przestudzenia.
Mak: używamy gotowego, zmielonego (bez dodatków, można też suchy mak zmielić samodzielnie, najlepiej trzykrotnie), więc zalewamy go tylko wrzącą wodą (musi go zakryć). Odstawiamy na 20 minut, potem wylewamy go na sitko o drobnych oczkach. Gdy mak całkowicie odsączy się z wody, wrzucamy go do dużej miski i łączymy go z: roztopionym masłem (tylko 10 g – jedna łyżka), miodem, bakaliami (rodzynkami, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi), sokiem z pomarańczy, otartą skórą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
Jajka: rozbijamy 2 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozczyn: drożdże mieszamy w małym kubeczku z odrobiną mleka o letniej temperaturze, dodajemy łyżeczkę cukru i czekamy aż urosną. Trwa to zwykle około 15 minut.
Mąkę: przesiewamy do dużej miski, wlewamy tam rozczyn, żółtka, dodajemy cukier, mleko o letniej temperaturze i roztopione wcześniej masło. Wyrabiamy dłońmi aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i z łatwością będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Formowanie: gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 3 części. Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy i dzielimy na 8 trójkątów. Na ich środku układamy masę makową i zawijamy zgrabne rogaliki. Z kolejnymi częściami robimy podobnie.
Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem. Można je dodatkowo przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania. Pieczemy je około 18-20 minut.
Lukier: wsypujemy cukier puder do miski i wlewamy tam sok z cytryny. Ucieramy za pomocą drewnianej łyżki na gładką masę. Polewamy nim przestudzone rogaliki z makiem. Posypujemy kandyzowaną skórą pomarańczową.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.