Ravioli śmietankowe z wiśniami

Ocena:

4.54 (171)

  • 60 min.

Ravioli możemy nadziewać różnymi farszami. Proponujemy farsz serowo-śmietankowy - pycha!

Składniki:

  • FARSZ: 1/2 kg twarogu jak na serniki
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • cukier do smaku
  • opakowanie mrożonych wiśni
  • CIASTO: 1/2 kg mąki
  • szklanka wody
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • SOS: 400 ml kwaśnej śmietany
  • 8 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • łyżka masła

Ravioli śmietankowe z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Farsz: dokładnie mieszamy twaróg
  • żółtka
  • proszek budyniowy i cukier do smaku
  • odstawiamy do lodówki. Z podanych składników zagniatamy gładkie
  • elastyczne ciasto
  • dzielimy na pół
  • obie części rozwałkowujemy na cienkie
  • w miarę równe płaty.
  • Czubkiem noża zaznaczamy na jednym „siatkę” o oczkach ok. 5 x 5 cm. Na środek każdego „oczka” kładziemy porcję farszu i jedną wiśnię (rozmrożoną). Przykrywamy drugim płatem ciasta
  • dociskamy palcem pomiędzy kupkami farszu
  • tniemy na kwadraty.
  • Dla pewności brzegi dociśnijmy jeszcze widelcem. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek
  • gotujemy 2–3 min od wypłynięcia. W rondelku zagotowujemy śmietanę
  • osobno roztrzepujemy mleko z cukrem i proszkiem budyniowym
  • stale mieszając trzepaczką
  • wlewamy do śmietany i mieszamy na ogniu
  • aż sos stanie się gęsty i aksamitnie gładki. Na koniec wmieszujemy masło. Gorące ravioli polewamy sosem
  • dekorujemy wiśniami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Wypróbuj również ravioli z pieczarkami, szynką i sosem serowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne