Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
4.53 (183)
Pulpeciki to propozycja na szybki obiad - dodatek mozzarelli sprawi, że mięso w połączeniu z przyprawami zyska wyjątkowego aromatu. Pulpeciki zrobimy w mniej niż pół godziny!
pierś z kurczaka 500 g
jajka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt.
cukinia 100 g
mozzarella 200 g
bułka tarta 100 g
natka pietruszki 40 g
zioła prowansalskie 5 g
sos sojowy 5 ml
sól 3 g
pieprz 5 g
olej 45 ml
Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, krótko podsmażamy. Dokładamy cukinię, mieszamy i dusimy 2–3 min. Studzimy.
Mięso wyrabiamy z uduszonymi składnikami, mozzarellą, jajkiem i natką. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej, aby była spoista.
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron, ok. 3 min.
Podlewamy ok. 1/2 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 3 min. Podajemy z kaszą mazurską i pomidorami z posiekaną dymką oraz wstążkami cukinii.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.
Porady
Zobacz też: Sałatka owocowo-ziołowa z mozzarellą i prosciutto