Pstrąg z piekarnika

Ocena:

3.87 (390)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad. Pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i masło. To jeden z wielu przepisów na tę rybę, która zawsze wychodzi pyszna i soczysta. Pieczony pstrąg świetnie komponuje się z frytkami, ryżem, ziemniakami purée, brokułami lub surówką z pora i jabłka.

Składniki:

  • pstrąg  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  20 g

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

  • olej  3 ml

Pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: wypatroszone pstrągi delikatnie oskrobujemy z łusek i płuczemy pod bieżącą wodą. Odkładamy na ręcznik kuchenny do wyschnięcia.

  • Krok 2:

    Przyprawy: na każdym boku ryby robimy 2–3 delikatne nacięcia. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, po czym odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok 3:

    Farsz: wyjmujemy pstrągi z lodówki. Do środka wkładamy kilka łodyżek koperku, masło (po 5 g na każdą rybę) i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 180°C. Folię aluminiową składamy na pół, aby była mocniejsza. Następnie smarujemy ją olejem i układamy na niej pstrąga. Na wierzch kładziemy koperek i po kawałku masła.

  • Krok 5:

    Pieczenie: zawijamy brzegi folii aluminiowej do góry i w ten sposób układamy pstrągi na blasze (lub kratce) piekarnika. Rybę pieczemy przez ok. 25 minut.

  • Krok 6:

    Pstrąg z piekarnika jest gotowy: podajemy go w folii. Jeśli zdecydujemy się na przełożenie pstrągów, warto przelać na talerz także pyszny maślany sos, który powstał podczas pieczenia.

Porady

  • Jeden pstrąg waży ok. 250 g, co jest odpowiednią porcją na danie obiadowe dla dorosłej osoby. W przepisie podaliśmy proporcje na dwa pieczone pstrągi (ważące razem ok. 500 g).
  • Przepis na pstrąga z piekarnika zakłada, że ryba jest już wypatroszona. Jeśli jest inaczej, pomocne będą akcesoria do skrobania łusek i filetowania ryby. W sklepach dostępne są deski do krojenia ze specjalnym klipsem, który przytrzymuje ogon i ułatwia patroszenie. Przydatne będą także noże do ryby o zaokrąglonym ostrzu i pęsety do wyjmowania ości.
  • Miłośnicy pstrąga tęczowego z piekarnika z pewnością będą korzystać ze skrobaka do ryb. Niewielkich rozmiarów gadżet ze stali nierdzewnej przydaje się do oczyszczania ryb o dużych łuskach. Zaletą narzędzia jest to, że dobrze leży w dłoni i pozwala sprawnie czyścić rybie łuski.
  • Do pieczenia w piekarniku odpowiedni będzie zarówno pstrąg tęczowy, potokowy, jak i źródlany.
  • Rybę możemy upiec także bez folii, np. w naczyniu żaroodpornym.
  • Doskonale smakuje pstrąg pieczony z warzywami, np. ziemniakami w talarkach i brokułami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pstrąg z piekarnika – jaką odmianę wybrać?

  • Pstrąg tęczowy – zwany także łososiowym, charakteryzuje się dużą ilością mięsa, które doskonale smakuje po upieczeniu w piekarniku. Przy jego zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy ryba jest świeża. Powinna mieć błyszczące oczy, różowe skrzela i świecące łuski. Nie powinna zbyt intensywnie pachnieć.
  • Pstrąg źródlany – to, podobnie jak pstrąg tęczowy, gatunek hodowlany. Charakteryzuje się większa ilością śluzu na skórze, który sprawia, że mięso ryby nie wysycha podczas pieczenia. Dzięki temu jest bardzo delikatne i świetnie smakuje.
  • Pstrąg potokowy – to z kolei ryba występująca naturalnie w nielicznych polskich rzekach na terenach górskich. Jest objęta okresem ochronnym od września do stycznia – w tym czasie nie można jej łowić. W smaku jest równie soczysta, a przy tym bardzo zdrowa. Zawiera pełnowartościowe białko, więcej od dwóch pozostałych kwasów omega–3 i jest o wiele mniej kaloryczna od pstrąga tęczowego.

Jak przyprawić pstrąga do piekarnika?

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem świetnie komponuje się nie tylko z koperkiem, ale także z dodatkiem innych świeżych ziół:

  • rozmarynu,
  • tymianku,
  • szałwii,
  • natki pietruszki,
  • majeranku,
  • bazylii,
  • oregano,
  • trawy cytrynowej,
  • a także mieszanki ziół prowansalskich.

Pstrąg pieczony w folii dobrze smakuje obłożony plastrami cytryny, limonki lub pomarańczy. Można doprawić go świeżo zmielonym pieprzem lub oliwą smakową. Taką oliwę można przygotować samodzielnie, dodając do niej, np. kawałki skórki cytrynowej, czosnek i liście bazylii.

Pstrąg z piekarnika – propozycje podania

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i koperkiem zachwyca prostym i delikatnym smakiem. Jeśli jednak macie ochotę odejść do klasyki, poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów:

Do pstrąga z piekarnika świetnie pasują pieczone warzywa, talarki ziemniaków lub zapiekanka ziemniaczana, np. z porem lub z kalafiorem i oscypkiem. Do tego warto dobrać surówkę, np. z pora i jabłka lub kiszonej kapusty.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% na wybraną biżuterię
-20% na wybraną biżuterię
Rabat 20% na biżuterię marki d... więcej»
Zobacz
+
-20% na wybraną biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne