Pstrąg z knelkami

Ocena:

4.52 (159)

  • 2 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Knelki to małe kuleczki, w naszym przypadku z ryby, które gotujemy w gorącym wywarze. Przypadną do gustu zwłaszcza dzieciom!

Składniki:

  • pstrąg  1 kg

  • marchewka  10 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.5 szt.

  • cebula  1 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • białe wytrawne wino  250 ml

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • żelatyna  12 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • filety rybne  200 g

  • bułka tarta  100 g

  • białka  1 szt.

  • śmietana  100 ml

  • pieprz biały  5 g

  • marchewka  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • groszek zielony  50 g

  • fasolka szparagowa  100 g

Pstrąg z knelkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pstrąga sprawiamy, płuczemy, usuwamy ości i oprószamy solą. Do płaskiego garnka wlewamy 1l wody, wkładamy obrane warzywa, cebulę i liść. Solimy. Gotujemy 10 min. Wlewamy wino, wkładamy rybę i 2/3 pęczka natki. Gotujemy na bardzo małym ogniu 15 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wywarze.

  • Krok 2:

    Na knelki: składniki masy łączymy, przecieramy przez sito, dodajemy resztę drobno posiekanej natki pietruszki. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem. Na natłuszczony papier wyciskamy knelki wielkości dużego orzecha włoskiego. Zsuwamy je do rondla, zalewamy gorącym wywarem i gotujemy 5–8 min od zagotowania, gdy wypłyną, ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pstrąga wyjmujemy i osączamy a wywar przecedzamy i odparowujemy do objętości 500 ml.

  • Krok 3:

    Na garnirunek obrane warzywa gotujemy oddzielnie. Papryki obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a gdy się rozpuści, mieszamy z wywarem, klarujemy, raz zagotowujemy i przecedzamy. Wywar z żelatyną studzimy. Na półmisku, po bokach, układamy warzywa, knelki i zalewamy częścią stygnącej galarety. Na warzywach, na środku kładziemy cały filet pstrąga, zalewamy pozostałą galaretą i wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aby całkowicie stężało. Tak samo możemy przygotować łososia.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: pstrąg z grilla

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne