StockFood
4.43 (214)
Polędwiczki w sosie grzybowym to połączenie kruchej wieprzowiny z aromatycznym, kremowym sosem z grzybów leśnych. Takie danie to idealna propozycja na prosty, a zarazem wykwintny obiad. Z powodzeniem sprawdzi się podczas rozmaitych uroczystości rodzinnych. Podane w towarzystwie kieliszka jakościowego wina z pewnością przypadnie gościom do gustu. Poniżej znajdziecie przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, które posmakują wszystkim domownikom.
polędwiczki wieprzowe 400 g
grzyby 250 g
cebula 120 g
woda 250 ml
masło 30 g
śmietana 18% 125 ml
sól 5 g
pieprz 5 g
papryka w proszku 5 g
Przygotowanie mięsa: polędwiczkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy błonki i kroimy mięso w plastry o grubości około 1 cm. Nacieramy je szczyptą soli oraz pieprzu i czerwoną papryką.
Przygotowanie składników: grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę.
Smażenie: rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy ją i smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy polędwicę i podsmażamy około 5 minut, przewracając mięso, co chwilę. Dorzucamy grzyby i smażymy jeszcze przez 2 minuty, mieszamy, co chwilę.
Duszenie: całość zalewamy wodą (lub bulionem), a patelnię przykrywamy. Danie dusimy do momentu, gdy mięso będzie miękkie, a sos gęsty – powinno to zająć około 30 minut. Pod koniec dolewamy śmietankę.
Podanie: polędwiczki w sosie grzybowym doprawiamy do smaku. Można dodatkowo posypać je posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
- Jak przygotować polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie? Istotny tu jest czas obsmażania mięsa, chodzi o to, żeby tylko je zrumienić, 5 minut to czas maksymalny. Jeśli je przesmażymy to będą twarde i suche.
- Jeśli chcemy wydobyć z mięsa jeszcze więcej smaku, możemy zrobić je na bulionie warzywnym lub mięsnym. Można też do wody dodać 2 łyżki sosu sojowego (ok. 30 ml).
- Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów smakują równie dobrze. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio wcześnie je namoczyć – najlepiej zalać grzyby wrzątkiem i zostawić na całą noc.
- Dla urozmaicenia smaku, polecamy dodanie do polędwiczek w sosie śmietanowo-grzybowym odrobiny jakościowej brandy. Mięso dobrze komponuje się również z suszonymi śliwkami lub morelami. Wystarczy pokroić je na cienkie paski i dorzucić do sosu.
- By zagęścić sos do polędwiczek z grzybami, można dodać do niego 1 lub 2 łyżki mąki pszennej. Należy jednak robić to stopniowo – mąkę trzeba najpierw dokładnie rozetrzeć z odrobiną zimnej wody. Następnie łączy się ją z kilkoma łyżkami sosu i dopiero wtedy powstałą mieszankę przelewa się na patelnię.
- Do przygotowania polędwiczek wieprzowych duszonych z grzybami leśnymi najlepiej używać głębokiej patelni o grubym dnie.
- Jeżeli nie macie dostępu do świeżych lub suszonych grzybów leśnych, możecie przyrządzić polędwiczkę wieprzową z pieczarkami.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym można przygotować z dodatkiem rozmaitych gatunków grzybów. Najpopularniejszym z nich jest – powszechnie występujący latem – podgrzybek. Sos z jego udziałem wyróżnia się aksamitnym, delikatnym, a zarazem głębokim, esencjonalnym smakiem.
Smaczny efekt uzyskać można także, dodając do sosu grzyby, takie jak maślaki, koźlarze, gąski czy opieńki. Ich smak dobrze wydobędą następujące składniki: masło, śmietana, natka pietruszki, koperek, tymianek, estragon, ziele angielskie, cebulka, czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz.
Jeśli macie ochotę na łagodną i kremową wersję sosu grzybowego, polecamy przyrządzić go na bazie kurek oraz szczypiorku i śmietanki. Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym będzie smakować równie dobrze, jeśli do jej przygotowania użyjemy prawdziwków. Ich smak warto wzbogacić dodatkiem masła, tymianku i rozmarynu oraz wytrawnego wina.
Polędwiczki z grzybami będą się dobrze komponować z surówkami o dość delikatnym i neutralnym smaku. Mają one bowiem stanowić jedynie dodatek, a nie zdominować posiłek, w którym to pierwszoplanową rolę gra pyszny sos oraz miękkie, rozpływające się w ustach mięso.
Dobrym wyborem będzie więc surówka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka i papryki lub surówka z białej kapusty i koperku, czy też surówka z pora i jabłka. Smak polędwiczki z grzybami leśnymi świetnie podkreśli również domowa surówka z marchwi oraz selera.
Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami leśnymi najczęściej serwuje się jako danie obiadowe. Warto więc podać je z sycącymi dodatkami, takimi jak np. kasza gryczana czy perłowa lub ryż. Mięso dobrze komponuje się również ze smakiem rozmaitych makaronów – wstążek, rurek i kokardek. Osobom dbającym o zdrową dietę polecamy sięgnięcie po ich pełnoziarniste wersje.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym często podaje się też z maślanym, kremowym puree ziemniaczanym. Pasują do nich również domowe kluski, jak chociażby kopytka, kluski śląskie i kładzione czy szpecle. Niektórzy serwują je z kolei z upieczonymi w piekarniku warzywami korzeniowymi lub batatami.
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.