Pikantna zupa fasolowa

Ocena:

4.48 (187)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sycąca zupa fasolowa może być jeszcze smaczniejsza! Dla fanów ostrych smaków polecamy pikantną zupę fasolową - za sprawą chorizo i wędzonej papryki zupa fasolowa uzyska wyjątkowy smak!

Składniki:

  • papryka  2 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • czerwona cebula  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ziemniaki  4 szt.

  • chorizo  200 g

  • olej  30 ml

  • bulion warzywny  2 l

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • papryka wędzona  5 g

  • majeranek  5 g

  • fasola czerwona  1 puszka

Pikantna zupa fasolowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Papryki oczyszczone z pestek i białych błon tniemy w paski. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę tniemy w plasterki.

  • Krok 2:

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju. Wrzucamy czosnek, smażymy, aż lekko się zrumieni. Dokładamy cebulę, podsmażamy, aż zacznie mięknąć. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmażamy ok. 3 min. Następnie wkładamy papryki i plasterki kiełbasy, mieszamy, oprószamy przyprawami, podduszamy ok. 3 min.

  • Krok 3:

    Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Na koniec do zupy dodajemy osączoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę i mocno całość podgrzewamy, nie dopuszczając już do zagotowania.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne