Pierś z kaczki z pieczoną pigwą

Ocena:

4.52 (171)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Kwaśny smak pigwy dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Podsmażcie pierś kaczki razem z tymi owocami, a gwarantujemy, że powstałe danie będzie pyszne!

Składniki:

  • pierś z kaczki  3 szt.

  • masło  45 g

  • rozmaryn  2 gałązki

  • pigwa  6 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Pierś z kaczki z pieczoną pigwą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Z obranej pigwy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski jak frytki. Igły rozmarynu siekamy. Na dużej nieprzywierającej patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy pigwę, rozmaryn i podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor, delikatnie przewracając przez 8–10 min. Kiedy pigwa stanie się miękka i złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy w naczyniu w ciepłe miejsce.

  • Krok 2:

    Na tłuszcz po smażeniu owoców, kładziemy piersi kaczki skórą do dołu, smażymy przez 5 min. Usuwamy nadmiar tłuszczu, przewracamy piersi na stronę mięsną i smażymy jeszcze 5 min. Oprószamy solą i pieprzem, podajemy z pigwą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne