Pierogi ukraińskie

Ocena:

4.51 (158)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pierogi ukraińskie, czyli wareniki, to tradycyjne danie naszych wschodnich sąsiadów, na które każda gospodyni ma swój sekretny sposób. Często mają ziemniaczano-serowe wnętrze, dlatego kojarzone są przede wszystkim z popularnymi „ruskimi”, ale wyróżniają się cienkim, delikatnym ciastem i różnorodnością składników farszu. Sprawdź, jak przyrządzić miękkie i aksamitne ciasto na pierogi ukraińskie z lekko pikantnym nadzieniem.  

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • woda  125 ml

  • masło  25 g

  • ziemniaki  300 g

  • twaróg  150 g

  • cebula  200 g

  • miód  30 g

  • słonina  150 g

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Pierogi ukraińskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: wodę gotujemy i dodajemy do niej masło, po czym odstawiamy, żeby lekko ostygła. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania i klejenia pierogów. 

  • Krok 2:

    Ziemniaki: gotujemy je przez około 20 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli widelec wchodzi w nie gładko, to oznacza, że są już gotowe. Przeciskamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem, kiedy są jeszcze gorące.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w kostkę. Połowa będzie nam potrzeba do farszu, a resztę zostawiamy na okrasę.  

  • Krok 4:

    Słonina: kroimy ją w kostkę (dobrze, żeby była wtedy dobrze schłodzona) i wytapiamy na patelni, żeby uwolniła tłuszcz, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. 

  • Krok 5:

    Twaróg: rozgniatamy widelcem. Można także zmielić go w maszynce do mięsa. 

  • Krok 6:

    Farsz: ziemniaki, cebulę i ser biały przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i miód do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz powinien być wyrazisty w smaku i lekko pikantny. 

  • Krok 7:

    Klejenie pierogów: ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrajamy krążki o średnicy 8—10 cm. Można w tym celu użyć szklanki. Za pomocą łyżki nakładamy farsz na środek krążka, składamy go na pół i zamykamy pieróg, dociskając jego krawędzie palcami. Można też użyć w tym celu specjalnej maszynki. 

  • Krok 8:

    Gotowanie: pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiamy je łyżką cedzakową około 3—4 minut po tym, jak wpłyną na powierzchnię. 

  • Krok 9:

    Podanie: ugotowane pierogi polewamy okrasą i dekorujemy natką pietruszki.  

     

Porady

  • Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pierogów. Jeśli chcemy zrobić więcej sztuk na zapas, mnożymy ilość składników przez 2 lub 3.  
  • Żeby danie było odpowiednie dla wegetarian, można pominąć słoninę – cebulę do farszu podsmażamy wtedy na oleju. 
  • Do ciasta zamiast masła można dodać również kefir, śmietanę lub jogurt. Wtedy będzie jeszcze bardziej gładkie i elastyczne. 
  • Ziemniaki na farsz najlepiej rozgnieść, przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa, kiedy są jeszcze ciepłe. Jednak pierogi ukraińskie mogą być też sposobem na wykorzystanie resztek z wczorajszego obiadu, dlatego czasem używa się też zimnych ziemniaków.  
  • Gotowanie we wrzącej wodzie to nie jedyny sposób na przyrządzenie pierogów ukraińskich. Można je także ugotować na parze lub usmażyć na złoty kolor na patelni. 
  • Tradycyjne pierogi ukraińskie można podawać w towarzystwie kwaśnej śmietany.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi ukraińskie – inne farsze 

Pierogi ukraińskie, podobnie jak te, które przygotowujemy w polskich domach, mogą mieć różne nadzienia. Sprawdzi się zarówno słone, jak i słodkie wnętrze. Oto przykłady różnych farszów, które warto wypróbować: 

  • pierogi z kiszoną kapustą – tego typu nadzienie polubią szczególnie zwolennicy wyrazistych, kwaśnych smaków. Kapustę można wzbogacić ziemniakami i cebulką, które przygotujemy podobnie jak do farszu serowego, a także grzybami leśnymi lub pieczarkami.  
  • pierogi na słodko – w połączeniu z gładkim, rozpływającym się w ustach ciastem idealnie sprawdzą się słodkie owoce, bakalie, a nawet mak. Dobrym pomysłem są na przykład pierogi z truskawkami lub jagodami. Warto dobrać farsz w zależności od sezonu.  

Pierogi ukraińskie – rodzaje 

Wareniki nie są jedynym rodzajem pierogów, które można spotkać w ukraińskich domach. Popularne na wschodzie smakołyki w kształcie półksiężyca mogą różnić się rozmiarem, sposobem obróbki cieplnej i farszem. Do znanych pierogów ukraińskich należą również: 

  • czebureki – pierogi z przaśnego (niekwaszonego) ciasta najczęściej nadziewane surowym mięsem. Mają charakterystyczny złoty kolor, ponieważ smaży się je na głębokim tłuszczu.  Co ciekawe, na Krymie popularne są czebureki z nadzieniem z sera i pomidorów. 
  • pielmieni – są nieco mniejsze niż klasyczne pierogi, dlatego można je jeść w całości, palcami, w formie przekąski. Nadziewa się je mielonym mięsem wieprzowo-wołowym i podaje z kwaśną śmietaną. 

Mrożenie pierogów ukraińskich 

Klejenie pierogów jest dosyć pracochłonne, dlatego warto przygotować ich więcej za jednym razem, a następnie je zamrozić. Jak to zrobić, żeby pierogi się nie skleiły, a potem nie rozgotowały podczas odgrzewania? Pierogi ukraińskie przeznaczone do mrożenia blanszujemy, czyli wrzucamy do gotującej się wody, ale jedynie na 30 sekund. Następnie smarujemy je olejem, wykładamy na tacę, tak żeby się ze sobą nie stykały, i wkładamy do zamrażarki.  Kiedy całkowicie stężeją, można je podzielić na porcje i zapakować do woreczków.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne