Piernik świąteczny

Ocena:

4.51 (199)

  • 40 min.
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: co najmniej tydzień
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 325 kcal

Składniki:

  • po 50 dag mąki pszennej i żytniej
  • 10 dag masła
  • 1 kg miodu
  • 6 jajek
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag fig
  • 30 g Przyprawy do piernika KAMIS
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • 50 ml spirytusu

Piernik świąteczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Przygotować karmel: cukier, ciągle mieszając, zrumienić na patelni. Kiedy stanie się złocisty, zalać 2 łyżkami wody (uwaga – może pryskać!) i starannie w niej rozpuścić.
  • ■ Migdały posiekać z figami i ze skórką pomarańczową. Zagotować miód, dodać przyprawę i karmel, wymieszać. Ostudzić do temp. pokojowej.
  • ■ Połączyć obie mąki, dodać proszek do pieczenia, miód, masło, jajka, bakalie i spirytus.
  • ■Zagnieść ciasto i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
  • ■ Rozwałkować równo ciasto na grubość 1,5 cm i piec 1 godzinę w temp. 180°C.
  • Zobacz inne przepisy na świąteczne pierniki
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne