Pieczony indyk z chrupiącą skórką

Ocena:

4.42 (196)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Indyk pieczony w całości to dobry pomysł na uroczysty obiad. Indyk pieczony przygotowany na podstawie tego przepisu zaskoczy gości swoim smakiem i wyglądem. Jak sprawić, żeby skórka z indyka była złocista i chrupiąca? W naszym przepisie na pieczonego indyka znajdziecie odpowiedź. Przepis na około 4 kg pieczonego indyka.

Składniki:

  • indyk  1 szt.

  • masło  1.5 kg

  • cytryna  3 szt.

  • sól  10 g

  • pieprz  10 g

  • tymianek  4 gałązki

  • rozmaryn  4 gałązki

  • szałwia  4 gałązki

  • białe wino  250 ml

Pieczony indyk z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Indyk pieczony w całości jest smaczny, delikatny w smaku i prosty w przygotowaniu. Jak upiec indyka? To proste. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Indyka myjemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Końcówki skrzydeł usuwamy lub chowamy je za indyka przez wygięcie do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi. Sznurkiem związujemy ciasno nogi. Umieszczamy indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny. Dłońmi równomiernie pokrywamy całego indyka miękkim masłem.

    Indyk
  • Krok 2:

     Pieczenie indyka kolejny krok. Cytryny wyszorujemy w ciepłej wodzie, kroimy na pół. Do wnętrza indyka wkładamy resztę masła, połówki cytryn i gałązki ziół. Całego indyka dokładnie obsypujemy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlewamy białe wino. Tak przygotowanego indyka wstawiamy do piekarnika na 4-5 godz. i w czasie pieczenia polewamy co godzinę wytworzonym sosem, aż skóra indyka pieczonego stanie się chrupiąca i równomiernie złota.

    Cytryny
  • Krok 3:

     Temperaturę piekarnika podnosimy do 190°C i pieczemy indyka przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie. Studzimy co najmniej 15 min przed pokrojeniem mięsa. Indyk pieczony gotowy.

    Pieczony indyk

Porady

  • Mięso indyka jest dosyć chude, dlatego pamiętaj o dokładnym natłuszczeniu mięsa masłem z zewnątrz oraz wewnątrz. Dzięki temu pieczony indyk będzie soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. 
  • Do pieczenia indyka w całości najlepiej użyć dużej żeliwnej lub ceramicznej brytfanny. Zamarynowanie i pieczenie indyka w takiej brytfannie wydobywa smak i aromat z mięsa i przypraw. Jeśli jednak nie posiadasz takiego naczynia, możesz przygotować pieczonego indyka w wysokim naczyniu żaroodpornym. 
  • Pieczony indyk to danie lekkostrawne, dlatego warto przygotowywać indyka pieczonego częściej niż tylko od wielkiego święta. Przepisów na pieczonego indyka jest wiele – możesz przygotować pieczonego indyka w całości, możesz upiec filety z indyka lub zamarynować i upiec ulubione części z indyka. 
  • Z czym podać pieczonego indyka? Mięsiwo możesz podać z buraczkami, surówkami warzywnymi, mizerią, ogórkami, sałatą, a dodatkowo ziemniakami (pieczonymi lub z wody), kopytkami, kluskami śląskimi oraz różnymi kaszami i ryżem. 
  • Ile piec indyka? Czas pieczenia indyka w całości uzależniona jest od jego wagi. Ogólna zasada pieczenia indyka mówi, że na 1 kg mięsa trzeba około 1 godziny pieczenia w 190 stopniach. Czyli 4- kilogramowy indyk powinien spędzić w piekarniku przynajmniej 4 godziny. 
  • Bardzo ważnym elementem pieczenia indyka w całości jest polewanie go sokiem (co około 30 minut), który postoje w czasie pieczenia. Dzięki temu pieczony indyk będzie równomiernie upieczony i soczysty. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dlaczego warto jeść indyka

Pieczony indyk w całości kojarzy się z daniem podawanym w Stanach Zjednoczonych podczas święta dziękczynienia, ale coraz częściej indyk gości także na polskich stołach. Nic dziwnego, gdyż mięso z indyka jest chude i lekkostrawne, dlatego szczególnie polecane jest dzieciom oraz seniorom. Tłuszcz z indyka jest bardzo szybko przyswajany przez nasz organizm. Indyk zawiera mniej cholesterolu i więcej białka niż mięso z kurczaka. Mięso z indyka jest źródłem składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, selenu, miedzi oraz potasu) oraz witamin z grupy B. Mięso indycze zawiera tryptofan – substancja ta wpływa na poziom serotoniny, czyli „hormonu szczęścia” . 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne