Pieczone pierożki

Ocena:

4.49 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 20 minut Sztuka: 200 kcal

Składniki:

  • kostka masła (20 dag)
  • „Zupa pieczarkowa” HORTEX Ortika
  • 150 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 20 dag startego, żółtego sera
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • sól, pieprz

Pieczone pierożki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ze śmietaną, 2 żółtkami, masłem i serem. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
  • ■ 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić „Zupę pieczarkową” HORTEX Ortika, mieszając smażyć ok. 10 minut. Ostudzić.
  • ■ Żółtko roztrzepać. Ciasto rozwałkować, pokroić na 20 kwadratów. Brzegi posmarować żółtkiem.
  • ■ Na każdym kawałku ciasta ułożyć po łyżce mieszanki, złożyć po przekątnej, zlepić. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20 minut w temp. 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Miłośnikom pierogów polecamy ponadto pieczone pierożki z serem kozim i pierogi pieczone z czerwoną kapustą. Jeśli smakują ci pieczone pierogi i jesteś fanem kuchni świata, to polecamy także indyjskie pierożki samosa oraz meksykańskie empanadas

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne