Pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami

Ocena:

4.52 (148)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jagnięcina coraz częściej gości na naszych stołach. Spróbujcie zrobić z niej klopsiki - pieczemy je razem z ziemniakami, oszczędzając czas.

Składniki:

  • jagnięcina  500 g

  • jajka  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • ziemniaki  600 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • grzanki  70 g

  • czosnek  1 ząbek

  • natka marchewki  0.5 pęczka

  • zioła prowansalskie  10 g

  • sól  5

  • pieprz  5 g

  • papryka suszona  10 g

Pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obrane, posiekane cebule szklimy na łyżce oliwy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, a po nim grzankę chleba. Mieszamy z cebulą, posiekanym czosnkiem, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.

  • Krok 2:

    Kartofle dokładnie szorujemy w letniej wodzie, przecinamy je wzdłuż na ćwiartki i doprawiamy resztą oliwy, ziołami prowansalskimi, pokruszoną ostrą papryką, solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blasze obok ziemniaków. Pieczemy jeszcze przez 20 min. Podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz przepis: Klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne