Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (148)
Jagnięcina coraz częściej gości na naszych stołach. Spróbujcie zrobić z niej klopsiki - pieczemy je razem z ziemniakami, oszczędzając czas.
jagnięcina 500 g
jajka 1 szt.
cebula 2 szt.
ziemniaki 600 g
oliwa z oliwek 60 ml
grzanki 70 g
czosnek 1 ząbek
natka marchewki 0.5 pęczka
zioła prowansalskie 10 g
sól 5
pieprz 5 g
papryka suszona 10 g
Obrane, posiekane cebule szklimy na łyżce oliwy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, a po nim grzankę chleba. Mieszamy z cebulą, posiekanym czosnkiem, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Kartofle dokładnie szorujemy w letniej wodzie, przecinamy je wzdłuż na ćwiartki i doprawiamy resztą oliwy, ziołami prowansalskimi, pokruszoną ostrą papryką, solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blasze obok ziemniaków. Pieczemy jeszcze przez 20 min. Podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady
Zobacz przepis: Klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur