Pavlova z bitą śmietaną i owocami:

Ocena:

4.5 (195)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
Tort pavlova można przygotować na Walentynki i zjeść z ukochana osobą.

Składniki:

  • Składniki:
  • 6 białek z jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • orzeszki piniowe w polewie cukrowej
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść mrożonych malin i jagód

Pavlova z bitą śmietaną i owocami: - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Blaszkę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej misy robota, dodaćszczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, wlać 1 łyżkę octu, a potem dodać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier z wanilią, ubić aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  • Masę przełożyć na papier, najlepiej silikonową łyżką i uformować serce w kształcie formy.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę z bezą. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni z termoobiegiem i piec przez 90 minut . Po tym czasie wyłączayć piekarnik, ostudzić beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać.
  • Wyciągnąć bezę z piekarnika, przełożyć na talerz, na którym będzie podana pavlowa.
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Ubitą śmietanę przełozyć na bezę, również nadając jej kształt serca. Posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi ( ja je posiekałam w szatkownicy FP 270 Kenwood) , ozdobić malinami i jagodami, ponownie posypać posiekanymi orzeszkami i podawać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne