Pączki lwowskie

Ocena:

4.47 (158)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Przepis na pączki z miodem i likierem pomarańczowym.

Składniki:

  • żółtko  10 szt.

  • gorzka czekolada  200 g

  • drożdże  50 g

  • śmietana kremówka  0.5 szklanki

  • masło  100 g

  • mąka  500 g

  • miód  75 g

  • smalec  300 g

  • sól  3 g

  • likier pomarańczowy  60 ml

Pączki lwowskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Drożdże: rozkruszamy, dokładnie mieszamy ze śmietanką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Krok 2:

    Ciasto: masło ucieramy z żółtkami na pianę. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo płynny miód i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wlewamy drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–40 min.

  • Krok 3:

    Formowanie: gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie dokładnie wyrabiamy i dłońmi obsypanymi mąką formujemy niewielkie kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Krok 4:

    Smażenie: w płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy pączki partiami, tak aby swobodnie pływały. Przykrywamy i smażymy 2–3 min. Odkrywamy. Przewracamy każdy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia 3–4 min. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 5:

    Polewa: w rondelku topimy czekoladę. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy. Ciepłe pączki układamy na kratce i polewamy masą czekoladową. 

Porady

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne