Ozór wołowy z chrzanem

Ocena:

4.57 (162)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 2- 3 godziny Porcja: 410 kcal

Składniki:

  • ozór wołowy
  • 3 cebule
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 3–4 łyżki startego chrzanu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz

Ozór wołowy z chrzanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ozór dokładnie oczyścić, wyszorować. Włoszczyznę obrać, oczyścić, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  • ■ Ozór i warzywa włożyć do rondla, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziarna pieprzu, wymieszać, gotować do miękkości (2–3 godziny).
  • ■ Chrzan wymieszać z bulionem, zagotować, przyprawić do smaku.
  • ■ Ozór ostudzić w wywarze. Wyjąć, przelać zimną wodą, ściągnąć skórę. Pokroić na plasterki, polać ostudzonym sosem chrzanowym.

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne