Omlet z ziołami i kozim serem

Ocena:

4.5 (157)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Wiosenny omlet poleca się na śniadanie. Jest lekki i puszysty, ale nie dajcie sie zwieść - syci na długo!

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • olej rzepakowy  25 ml

  • dymka  2 szt.

  • bazylia  30 g

  • tymianek  30 g

  • kozi ser  50 g

  • pomidor  2 szt.

  • oliwki kalamata  6 szt.

  • szpinak  50 g

Omlet z ziołami i kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łyżeczkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy dymkę i cukinię, oprószamy solą. Smażymy, często mieszając, aby zmiękczyć cukinię i odparować nadmiar wilgoci. Warzywa przekładamy do miski. Wycieramy patelnię.

  • Krok 2:

    Jajko ubijamy z łyżką wody, połową ziół i odrobiną czarnego pieprzu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę jajeczną i poruszamy patelnią, aby cienko rozlać jajko na całej powierzchni. Smażymy przez kilka minut, wykładamy na talerz i powtarzamy czynności, przygotowując drugi omlet.

  • Krok 3:

    Na omletach rozsmarowujemy kozi ser, na wierzch kładziemy mieszankę cukinii z dymką, pomidory, oliwki i szpinak lub rzeżuchę. Składamy omlet na pół. Alternatywnie, rozkładamy wszystko na omlecie i pozostawiamy otwarty.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne