Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.5 (157)
Wiosenny omlet poleca się na śniadanie. Jest lekki i puszysty, ale nie dajcie sie zwieść - syci na długo!
jajka 2 szt.
cukinia 1 szt.
olej rzepakowy 25 ml
dymka 2 szt.
bazylia 30 g
tymianek 30 g
kozi ser 50 g
pomidor 2 szt.
oliwki kalamata 6 szt.
szpinak 50 g
Łyżeczkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy dymkę i cukinię, oprószamy solą. Smażymy, często mieszając, aby zmiękczyć cukinię i odparować nadmiar wilgoci. Warzywa przekładamy do miski. Wycieramy patelnię.
Jajko ubijamy z łyżką wody, połową ziół i odrobiną czarnego pieprzu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę jajeczną i poruszamy patelnią, aby cienko rozlać jajko na całej powierzchni. Smażymy przez kilka minut, wykładamy na talerz i powtarzamy czynności, przygotowując drugi omlet.
Na omletach rozsmarowujemy kozi ser, na wierzch kładziemy mieszankę cukinii z dymką, pomidory, oliwki i szpinak lub rzeżuchę. Składamy omlet na pół. Alternatywnie, rozkładamy wszystko na omlecie i pozostawiamy otwarty.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
Porady
Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi