Obwarzanki z serem

Ocena:

4.5 (200)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Obwarzanki z serem wychodzą pulchne i delikatne. Mielony twaróg dodany do ciasta sprawia, że są także wilgotne w środku, a po ugryzieniu – wręcz aksamitne w smaku. To jedna z bardziej popularnych słodkości na tłusty czwartek, tuż obok pączków i faworków. Oponki serowe smażone w głębokim tłuszczu zawierają niemało kalorii, ale to dzięki temu mają chrupiącą skórkę, która smakuje tak dobrze.

Składniki:

  • twaróg  500 g

  • żółtko  4 szt.

  • cukier drobny  100 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • śmietana 18%  250 g

  • mąka pszenna  500 g

  • soda oczyszczona  7 g

  • spirytus  10 ml

  • olej rzepakowy  1 l

Obwarzanki z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Twaróg: mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy malaksera.

  • Krok 2:

    Żółtka: ucieramy mikserem na jasny krem, stopniowo dodajemy cukier drobny i waniliowy.

  • Krok 3:

    Ciasto na obwarzanki z serem: do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg i śmietanę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z sodą oczyszczoną i przesypujemy do masy z twarogiem. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub dłonią, aż powstanie spójne i gęste ciasto. Na koniec dodajemy spirytus i zagniatamy.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do smażenia: w dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170°C (średnia moc palnika).

  • Krok 5:

    Wycinanie oponek: stolnicę oprószamy mąką i przekładamy na nią ciasto. Posypujemy je niewielką ilością mąki i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy koła o średnicy ok. 7 cm, a w środku nich mniejsze – o średnicy ok. 2–3 cm.

  • Krok 6:

    Smażenie: gotowe oponki ostrożnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz (tyle, ile się zmieści obok siebie po wypłynięciu na powierzchnię). Smażymy przez ok. 1 min z każdej strony, po czym odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób smaży nie tylko duże obwarzanki z serem, ale także małe serowe kuleczki.

  • Krok 7:

    Podawanie: gdy oponki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 20 dużych obwarzanek (po usmażeniu ok. 8 cm) i tyle samo małych kulek serowych.
  • Aby oponki były miękkie, ciasto musi być gęste i lekko klejące się. Bez problemu wytniemy w nim koła, gdy zarówno stolnicę, jak i ciasto, oprószymy niewielką ilością mąki.
  • W wersji bezglutenowej możemy zastąpić mąkę pszenną – owsianą.
  • Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia.
  • Do obwarzanek z serem można użyć gotowego twarogu mielonego. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Niektóre produkty zawierają skrobię modyfikowaną, gumę guar i stabilizatory smaku, które nie są zdrowe i źle wpływają na smak. Wegetarianie też powinni uważać – twaróg ze sklepu może zawierać podpuszczkę, czyli enzym trawienny pochodzenia zwierzęcego.
  • Zanim zaczniemy smażyć oponki, sprawdźmy temperaturę tłuszczu. Możemy użyć termometru kuchennego lub wrzucić do garnka mały kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się smażyć, to znak, że temperatura jest odpowiednia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Obwarzanki serowe z piekarnika

Osoby, które chcą ograniczyć ilość kalorii, mogą zrobić pieczone oponki z serem. Składniki pozostają takie same, jak w podstawowym przepisie, ale należy zmienić proporcje. Potrzebujemy:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g mielonego twarogu,
  • 1 jajka i 2 żółtka,
  • 50 ml śmietany,
  • 50 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego ,
  • 7 g proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej).

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy w nim duże oraz małe koła. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min.

Oponki z serka homogenizowanego

Jeśli chcemy, aby obwarzanki były jeszcze bardziej kremowe i delikatne, możemy zamiast twarogu dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym. Proporcje pozostają takie same, jak w podstawowym przepisie, czyli na 500 g mąki potrzebujemy 500 g serka. Do tego dodajemy 3 jajka, 200 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia (7 g).

Do ciasta warto dodać 10 ml spirytusu (lub innego alkoholu), aby oponki nie nasiąkały tłuszczem. Do obwarzanek z serkiem homogenizowanym nie potrzebujemy już śmietany.

Obwarzanki z serem i słodkimi dodatkami

Jeśli szykujemy serowe oponki na specjalną okazję, możemy ozdobić je w nieco bardziej wyszukany sposób:

  • polewą czekoladową – można ją zrobić także z samej tabliczki czekolady, którą roztapiamy w kąpieli wodnej. W zależności od rodzaju czekolady otrzymamy inny smak i kolor. Możemy polać obwarzanki czekoladą deserową, a potem, używając rękawa cukierniczego, zrobić wzór z białej lub różowej czekolady,
  • lukrem– możemy go przygotować w klasyczny sposób – z cukru pudru i wody (lub soku z cytryny). Jeśli chcemy, aby był bardziej gęsty, skorzystajmy z przepisu na lukier królewski do pierników,
  • posypką cukrową – kolorowe cukierki w przeróżnych kształtach sypiemy na polewę lub lukier,
  • mielonymi orzechami – świetnie komponują się z polewą z gorzką lub mlecznej czekolady.

Kolorowe obwarzanki z serem doskonale sprawdzą się na przyjęcie urodzinowe lub karnawałowy balik dla dzieci.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne