Naleśniki ziołowe z rzeżuchą i kiełkami

Ocena:

4.52 (199)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Naleśniki ziołowe będą świetne na lekki obiad. Posypane kiełkami, z chrupiącą rzodkiewką, mmmm.... Sprawdź to!

Składniki:

  • 1,5–2 szklanki mąki
  • po 2 szczypty soli i proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • listki świeżych ziół
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 20 dag twarogu śmietankowego
  • naturalny jogurt lub kwaśna śmietana
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 małego ogórka
  • 2 garście rzeżuchy
  • pęczek cieniutkiego szczypiorku
  • płaska łyżeczka czarnej soli (kala namak)
  • 3 łyżki sezamu
  • pomidorki koktajlowe

Naleśniki ziołowe z rzeżuchą i kiełkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Naleśniki: mieszamy mąkę z solą i proszkiem
  • dodajemy mleko i wodę
  • miksujemy mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min
  • po czym sprawdzamy konsystencję – ciasto ma spływać szybko z łyżki
  • ale i całą ją ładnie obklejać
  • ewentualnie dodajemy więcej wody lub mąki.
  • Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni
  • wylewamy ciasto
  • szybko układamy delikatne listki ziół
  • aby zdążyły przykleić się do ciasta
  • przewracamy i smażymy po drugiej stronie.
  • Nadzienie: twaróg mieszamy z jogurtem lub śmietaną do ulubionej konsystencji. Połowę rzodkiewek drobno ścieramy
  • ogórka
  • połowę rzeżuchy i szczypiorku siekamy
  • razem dodajemy do twarogu
  • mieszamy i przyprawiamy do smaku solą.
  • Smarujemy po naleśnikach
  • na wierzch dajemy dużo rzeżuchy. Zawijamy
  • kroimy na mniejsze kawałki
  • przewiązujemy szczypiorkiem. Posypujemy sezamem uprażonym na złoto na suchej patelni
  • podajemy z plastrami rzodkiewek i połówkami pomidorków koktajlowych.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Nowalijki do sałatek - najlepsze propozycje

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne