Naleśniki z sosem bolońskim i ricottą

Ocena:

4.5 (186)

  • 35 min.
  • dla 4 osób

Gdzie te czasy, kiedy obiad składał się z 3 dań i trwał 3 godziny? Dziś żyjemy w takim pędzie, że samo spotkanie z rodziną przy stole to już sukces. Aby wam to ułatwić, proponujemy danie, które da się przyrządzić w dwa kwadranse. Oto przepis na pyszne naleśniki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • po 1/2 szklanki mleka i niegazowej wody mineralnej
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mielonej wołowiny
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • goździk
  • liść laurowy
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • oregano
  • 2 łyżki śmietany
  • ser ricotta do posypania

Naleśniki z sosem bolońskim i ricottą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na oleju cienkie naleśniki.
  • Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • dodajemy mielone mięso i smażymy
  • aż zbrązowieje.
  • Łączymy z osączonymi pomidorami i łyżką przecieru. Dusimy z goździkiem
  • liściem laurowym
  • dolewamy wino
  • gotujemy
  • aż płyn odparuje. Wyjmujemy liść laurowy i goździk
  • przyprawiamy farsz solą
  • pieprzem
  • papryką.
  • Układamy na naleśnikach i zawijamy je w ruloniki. Smarujemy po wierzchu resztą przecieru pomidorowego wymieszanego ze śmietaną
  • posypujemy ricottą
  • podpiekamy na patelni pod przykryciem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: boloński garnek

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne