Marynata do boczku

Ocena:

4.52 (166)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Marynata do boczku z dodatkiem musztardy sprawi, że mięso będzie smakowało wprost fantastycznie. Jej przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości na grillu. Można ją także dodawać do wieprzowiny pieczonej w piekarniku. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis poniżej. 

Składniki:

  • olej  60 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • bazylia  3 gałązki

  • tymianek  2 gałązki

  • rozmaryn  2 gałązki

  • czosnek  2 ząbki

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • musztarda dijon  40 g

Marynata do boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieprz mielimy przy pomocy młynka. Świeże zioła (bazylia, rozmaryn i tymianek) płuczemy, osuszamy i sieczemy na drobno.

  • Krok 2:

    Marynata do boczku: Wszystkie przyprawy przekładamy do szklanki, oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego przekładamy do wysokiej szklanki. Dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę, ponownie mieszamy. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotową marynatę musztardową równomiernie rozprowadzamy na kawałkach boczku.

Porady

  • Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami, możecie przygotować marynatę do boczku na bazie musztardy delikatesowej, kremskiej lub francuskiej.
  • Za marynowanie boczku najlepiej zabrać się dzień przed planowanym pieczeniem lub grillowaniem mięsa. Jeśli jednak nie macie tyle czasu, wystarczy że odłożycie je na około 1–1,5 godziny, by nabrało pożądanego smaku. 
  • Marynatę do boczku na grilla można także przyrządzić w słodko-ostrej wersji. Wówczas należy dodać do niej odrobinę miodu oraz płatki chili.
  • Najlepszą marynatę do boczku przygotujecie na bazie oleju rzepakowego. Można w tym celu użyć również oleju słonecznikowego, lnianego, sojowego lub oliwy z oliwek czy masła klarowanego. 
  • Marynaty do boczku z musztardą można używać zarówno do mięsa, które będzie grillowane, jak i do tego, które będzie pieczone w piekarniku. 
  • Fanom grillowanego mięsa polecamy również nasz przepis na marynatę do karkówki.
  • Świeże zioła można też z powodzeniem zastąpić ich suszoną lub mrożoną wersją. Marynata będzie smakowała równie dobrze.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Marynata do boczku – inne pomysły 

Sposobów na to, jak zrobić marynatę do boczku na grilla jest całe mnóstwo. W najprostszej wersji, do jej przygotowania wystarczy olej, czosnek, sól i pieprz. Warto pokusić się jednak o urozmaicenie jej aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, bazylią, cząbrem, oregano czy majerankiem. Często dodaje się do niej również słodką lub wędzoną paprykę mieloną. 

Inny, ciekawy przepis na marynatę do boczku na grilla bazuje na oleju, świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, miodzie, ostrej papryce mielonej, soli i pieprzu. Można do niego również dodać odrobinę świeżej mięty, dzięki której mięso będzie smakowało jeszcze lepiej. 

Polecamy też spróbować szybkiej marynaty do boczku z grilla na bazie oleju, mieszanki ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Jej przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut, efekt końcowy jest naprawdę smaczny. W kilka chwil można też przyrządzić pyszną marynatę z sosem barbeque.

A co, jeśli szukacie marynaty do boczku wędzonego? Żaden problem – podany przez nas przepis sprawdzi się zarówno do marynowania mięsa surowego, jak i gotowanego, parzonego czy właśnie wędzonego. Jeśli jednak chcecie nadać boczkowi bardziej dymnego aromatu, możecie dodać do mieszanki odrobinę wędzonej papryki mielonej. 

Jak zrobić chrupiący boczek z grilla? 

Marynowany boczek z grilla to świetny pomysł na dodatek do innych dań z rusztu. Odpowiednio przyrządzony, z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Dla najlepszych efektów polecamy, po zamarynowaniu, odłożyć go na całą noc do lodówki – wówczas będzie naprawdę aromatyczny. 

By uzyskać chrupiący boczek, wieprzowinę należy pokroić na kawałki o grubości około 0,5 cm. Grill powinien być dobrze rozgrzany. Mięso najlepiej ułożyć na metalowej tacce – dzięki temu upiecze się ono równomiernie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne