Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (167)
Łatwy, jarski, szybki obiad - miętowy chłodnik z groszkiem to propozycja na lato. Orzeźwia, dzięki dodatkowi limonki, i pysznie smakuje. Jeżeli wolicie kwaśne zupy, dodajcie więcej cytrusów.
groszek 500 g
cebula 1 szt.
oliwa z oliwek 15 ml
świeża mięta 0.5 pęczka
sól 5 g
pieprz 5 g
limonka 1 szt.
W garnku szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie. Wlewamy ok. 1 l wody (może być bulion warzywny). Wrzucamy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy groszek. Gotujemy ok. 30 min.
Miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia, po czym schładzamy w lodówce.
Chłodnik podajemy z listkami mięty, skórką otartą z limonki i ew. kilkoma kroplami soku z limonki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
Porady
W krajach anglosaskich stosowana do przyrządzania napojów i koktajli oraz likierów, jak intensywnie zielony Pippermint, który pije się z lodem, przez słomkę. W kuchniach włoskiej i francuskiej świeżym lub suszonym zielem posypuje się się karczochy, szpinak, ziemniaki i pomidory. Nawet słynne chińskie spring rollsy zajada się ze znakomitym sosem i sporą ilością świeżej mięty. Świetnie komponuje się z innymi ziołami przyprawowymi, jak estragon, cząber czy szałwia.
W krajach anglosaskich stosowana do przyrządzania napojów i koktajli oraz likierów, jak intensywnie zielony Pippermint, który pije się z lodem, przez słomkę. W kuchniach włoskiej i francuskiej świeżym lub suszonym zielem posypuje się się karczochy, szpinak, ziemniaki i pomidory. Nawet słynne chińskie spring rollsy zajada się ze znakomitym sosem i sporą ilością świeżej mięty. Świetnie komponuje się z innymi ziołami przyprawowymi, jak estragon, cząber czy szałwia.