Metrowiec

Ocena:

4.49 (155)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Metrowiec to połączenie dwóch rodzajów ciasta ucieranego (waniliowego oraz kakaowego). Warstwy są przełożone aksamitnym, budyniowym kremem, a wierzch oblany jest warstwą gęstej, czekoladowej polewy. Nazwa pochodzi od charakterystycznego długiego kształtu - można spotkać nawet kilkudziesięciocentymetrowe okazy. Kiedyś piekły go nasze mamy i babcie, obecnie nie cieszy się już tak dużą popularnością. Warto to jednak zmienić! My już przetestowaliśmy przepis na ciasto metrowiec - wychodzi genialnie.

Składniki:

  • mąka pszenna  620 g

  • woda  250 ml

  • olej  250 ml

  • cukier  450 g

  • proszek do pieczenia  12 g

  • kakao  30 g

  • jajka  8 szt.

  • mleko  1 l

  • masło  300 g

  • budyń waniliowy  80 g

  • śmietana 36%  150 g

  • czekolada  150 g

  • żółtko  5 szt.

  • sól  2 szczypty

  • cukier waniliowy  24 g

Metrowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Budyń: 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem 200 g cukru i cukru waniliowego 12 g (najlepiej z ziarnami wanilii). Pozostałe 50m ml mleka przelewamy do większej miski, dodajemy 5 żółtek (z białek można zrobić małe bezy), dosypujemy 160 g mąki. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy go do garnka z mlekiem i cukrem. Całość mieszamy energicznie, na małym ogniu, aż się zagotuje, wtedy powinien też zgęstnieć. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia - warto go dodatkowo przykryć, np. talerzykiem, folią spożywczą lub aluminiową. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby zrobić masę budyniową, można zrobić też budyń z torebki, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

  • Krok 2:

    Ciasto waniliowe: do miski wsypujemy suche składniki: 240 g mąki tortowej, 12 g cukuru waniliowego i proszek do pieczenia (6 g). W tym momencie włączamy piekarnik na 175 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Do większej miski wbijamy 4 jajka (można też oddzielnie ubić biała i dodać je na sam koniec, delikatnie mieszając drewnianą łyżką), wsypujemy 120 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy, aż uzyskamy jednolitą, puszystą masę. Dolewamy 120 ml oleju i tyle samo wody - miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Używamy keksówki o wymiarach 30x10 cm lub o zbliżonych wymiarach. Formę można wyłożyć papierem lub nasmarować masłem/olejem i wysypać bulką tartą.

  • Krok 3:

    Ciasto kakaowe: do miski wsypujemy suche składniki: 220 g mąki tortowej, 30 kakao i 6 proszku do pieczenia - mieszamy. Do większej miski wbijamy 4 jajka (można też oddzielnie ubić biała i dodać je na sam koniec, delikatnie mieszając drewnianą łyżką), wsypujemy 130 g cukru i szczyptę soli.  Ubijamy do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dolewamy 120 ml oleju i tyle samo wody - miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Używamy keksówki o takich samych wymiarach. Jeśli takiej nie mamy, można piec ciasta po kolei, najpierw waniliowe, potem kakaowe.

  • Krok 4:

    Pieczenie ciasta metrowiec: ciasto przelewamy do keksówek, wygładzamy powierzchnię. Jedną z nich wypełniamy masą waniliową, a drugą kakaową. Ciasto pieczemy przez około 35 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy do ostygnięcia. Nalepiej smakuje podane na drugi dzień.

  • Krok 5:

    Krem budyniowy: do miski przekładamy 300 g masła, ubijamy je na wysokich obrotach - ma być puszyste i jasne. Potem po łyżce dodajemy wystudzony budyń, po każdej porcji miksujemy do połączenia składników. Chcecie urozmaicić smak kremu do metrowca? Można dodać do niego ekstrakt waniliowy, aromat śmietankowy, rumowy lub migdałowy. Alternatywą jest też ciasto metrowiec z kaszą manną (z kremem z kaszy) lub metrowiec z kremem mascarpone (połączone z bitą śmietaną).

  • Krok 6:

    Składanie metrowca: oba rodzaje ciasta kroimy w kawałki o szerokości około 1,5–2 cm. Smarujemy je jak kromkę chleba, Układamy na przemian w foremce. Złożone ciasto ma ok. 60 cm.

  • Krok 7:

    Polewa na metrowiec: w rondelku z grubym dnem zagotowujemy 150 ml śmietanki. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy garnek z palnika i dorzucamy do niego pokruszoną na drobno czekoladę. Po około 2 minutach energicznie mieszamy jego zawartość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą oblewamy wierzch metrowca. Metrowiec z 8 jaj można oblać zarówno polewą na bazie czekolady gorzkiej, jak i mlecznej czy białej. Ciasto można również ozdobić lukrem.

  • Krok 8:

    Przechowywanie: wystudzone ciasto metrowiec polecamy owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki. Zachowa ono świeżość przez około 2–3 dni.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne