Marynowane podgrzybki

Ocena:

4.07 (227)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Marynowane podgrzybki to grzybowe przetwory do spiżarni. Ich smak zapewni zalewa - sprawdzi się też do innych grzybów jak borowiki czy gąski. Grzybki w occie można dodać do sałatki albo podać solo. Zobacz, jak zrobić podgrzybki marynowane. 

Składniki:

  • podgrzybki  2 kg

  • ocet  500 ml

  • woda  2 l

  • cebula  1 szt.

  • gorczyca  20 g

  • pieprz  10 szt.

  • sól  2 g

  • cukier  5 g

  • liść laurowy  4 szt.

Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie zalewy: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cebulę, gorczycę oraz pieprz w ziarnach, liście laurowe i cukier. Zalewę zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Solimy do smaku.

  • Krok 2:

    Przygotowanie grzybów: Grzyby oczyszczamy, odcinamy i kroimy drobniej kapelusze. Wypłukujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do zalewy, podgotowujemy przez ok. 10 minut, zbierając szumowiny z wierzchu.

  • Krok 3:

    Pasteryzacja:  Podgotowane grzyby odcedzamy i studzimy. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zalewamy gorącą zalewą, a następnie pasteryzujemy na mokro przez 20 minut.

Porady

  • Do zamarynowania podgrzybków użyj nowych słoików i nakrętek, zyskamy pewność, że grzyby nie popsują się w czasie leżakowania. 
  • Do marynowania grzybów wybierz mniejsze słoiki do 500ml z szerokim wlewem. Taki typ słoika pozwala na łatwe układanie grzybów. 
  • Do grzybów opcjonalnie można dodać 1 marchewkę, obraną i pokrojoną w plasterki.
  • Nóżki grzybów najlepiej wysuszyć - do zamarynowania najlepsze będą małe kapelusze. Jeśli masz grzyby z większym kapeluszami, to podziel je na mniejsze części. 
  • Do marynowania grzybów używa się 10% octu. Przyjmuje się, że standardowymi proporcjami do marynowania grzybów są 4 porcje wody na 1 porcję 10% octu. Jeśli wolisz kwaśne zalewy dodaj więcej octu, jeśli chcesz, aby grzyby nie były zbyt kwaśne dodaj proporcje jak wyżej lub zmniejsz o kilka łyżek porcję octu. 
  • Przy marynowaniu podgrzybków ważne jest odpowiednie doprawienie zalewy. Warto do niej dodać gorczyce, liścia laurowego, ziele angielskie, ale także cebulę, cukier, sól i pieprz.  
  • Marynowane podgrzybki to idealna przekąska na imprezę oraz dodatek do kanapek, sałatki jarzynowej, tatara oraz pieczonych mięs. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasteryzacja podgrzybków 


Aby zapasteryzować podgrzybki na mokro, czyli w garnku, należy przygotować garnek oraz ściereczkę kuchenną. Słoiki z grzybami zalewamy ciepłą zalewą i szczelnie zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoika w czasie pasteryzacji. Słoiki układamy w garnku nakrętką do góry, zachowując odstęp między poszczególnymi słoikami. Zalewamy słoiki gorącą wodą do ¾ ich wysokości (nakrętka nie powinna być zalana wodą). Wodę doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i pasteryzujemy grzyby przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i układamy do góry dnem na suchej ściereczce (jeśli używasz słoików typu wek, nie przekręcaj słoików). Czekamy aż grzyby wystygną następnie odkładamy do spiżarni. 


Po jakim czasie jeść marynowane grzyby?


Teorii na temat tego, kiedy marynowane grzyby można jeść jest kilka. Jedne mówią o tym, że można jeść grzyby następnego dnia inne, że należy odczekać kilka dni. Decydującym czynnikiem jest smak – grzyby w occie powinny postać kilka dni, tak aby aromatyczna zalewa octowa miała szansę przeniknąć grzyby. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne