Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Ocena:

4.48 (161)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
To danie jest miłą odmianą dla osób które bardzo lubią spagetti z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 200g makaronu penne (pióra)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • olej
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie wrzuć do niej obrany i posiekany czosnek. Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i oregano. Do soczewicy w sosie pomidorowym dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wymieszaj.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne