Makaron z cieciorką i pomidorami

Ocena:

4.45 (147)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
Włoskie warzywne danie

Składniki:

  • 20 dkg drobnego makaronu
  • 1 kg pomidorów
  • 1 puszka cieciorki
  • świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Makaron z cieciorką i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory.
  • Posiekać zioła i dorzucić do pomidorów razem z liśćmi laurowymi.
  • Posolić, popieprzyć, dodać cukier i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć do zgęstnienia.
  • Cieciorkę odcedzić i dodać do sosu.
  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym żółtym serem (ach, powinien być parmezan) i udekorowane bazylią.
  • Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne