Łosoś ze szparagami pod ciastem filo

Ocena:

4.49 (162)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasto filo jest pyszne i chrupiące, ale wymaga dodania sporej ilości masła - w przeciwnym wypadku będzie suche i twarde. Wypróbuj przepis na łososia ze szparagami pod ciastem filo.

Składniki:

  • masło  100 g

  • cytryna  1 szt.

  • zielone szparagi  500 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • bulion warzywny  500 ml

  • łosoś  800 g

  • kwaśna śmietana  100 g

  • ciasto filo  200 g

Łosoś ze szparagami pod ciastem filo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łosoś: 4 filety wkładamy do wrzącego bulionu rybnego lub warzywnego. Gotujemy je przez około 2 minuty, wyjmujemy i osączamy. Usuwamy ości. Dzielimy rybę na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Szparagi: wrzucamy do tego samego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Osączamy i kroimy w kawałki.

  • Krok 3:

    Sos: z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę (zest) i wyciskamy sok. Mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Łączymy z łososiem i szparagami. 

  • Krok 4:

    Formowanie ciasta: wkładamy farsz do 4 naczyń żaroodpornych. Z rozmrożonego w lodówce ciasta wycinamy 4 krążki wielkości wierzchu naczyń do zapiekania i każdą porcję szczelnie zaklejamy.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto smarujemy roztopionym masłem. W każdym kawałku robimy otworek, aby w czasie pieczenia wydostał się na zewnątrz nadmiar pary. Pieczemy 12–15 min w temp. 180°C. 

Porady

Ciasto filo: chrupkie przy każdym kęsie, kruszy się i rozsypuje na okruszki, cieniutkimi warstwami otula nadzienie i pachnie masłem. Można mu nadawać różnorodne formy, piec lub smażyć, podawać na ciepło albo na zimno. Kupujemy gotowe, mrożone, zwinięte w rulon. Domowe nigdy nie wyjdzie tak cienkie i tak równe.

Zobacz też: Łosoś w cieście francuskim z sosem miętowym i żurawinowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne