StockFood
4.51 (160)
Lemoniada arbuzowa to orzeźwiający napój na lato, który wabi pięknym kolorem różu. Taka kompozycja jest wyrazista, idealnie kwaśna i lekko słodka. Soczyste owoce łatwo się miksują i łączą z pozostałymi składnikami. Podając lemoniadę arbuzową warto postawić na świeże dodatki – plasterek limonki, kawałek arbuza, miętę, bazylię lub rozmaryn.
arbuz 1.5 kg
cytryna 3 szt.
cukier 100 g
woda 500 ml
Arbuz: owoc myjemy i kroimy na pół, a następnie w duże półksiężyce. Ostrym nożem odcinamy skórę, po czym kroimy w średniej wielkości kostkę. Jeśli jest taka potrzeba, usuwamy czarne nasionka.
Cytryny: myjemy, kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok.
Blendowanie: do kielicha blendera wrzucamy arbuz, wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier.
Przecedzanie: puree z arbuza przekładamy na sitko i przecedzamy, aby oddzielić resztę pestek.
Woda: dodajemy ją na sam koniec. Całość mieszamy łyżką.
Lemoniada arbuzowa jest gotowa: przelewamy ją do dzbanka lub szklanek, podajemy z kostkami lodu.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy 1,5 l lemoniady arbuzowej.
- Zamiast soku z cytryny możemy dodać sok z limonek.
- Zamiast cukru równie dobrze sprawdzi się miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
- Lemoniadę możemy ozdobić kuleczkami lub kawałkami arbuza.
- Do dekoracji możemy dodać kilka listków świeżej mięty, plasterek cytryny lub limonki.
- Jeśli puree z arbuza zblendujemy z kostkami lodu, otrzymamy w ten sposób sorbet arbuzowy.
Pięknie podana lemoniada arbuzowa będzie ozdobną rodzinnych uroczystości lub przyjęć w ogrodzie. Poniżej kilka praktycznych wskazówek, jak wykonać dekorację z arbuza:
Lemoniada z arbuza i soku z cytryny jest pełna witaminy C. Owoce te, przy niewielkiej zawartości kalorii, doskonale wspierają odporność organizmu. Działają także jako naturalne przeciwutleniacze, walcząc z wolnymi rodnikami i hamując procesy starzenia.
W wersji fit można całkowicie zrezygnować z dodatku cukru. Arbuz jest naturalnie słodki, więc napój i tak będzie smaczny. Oczywiście, efekt końcowy zależy od poziomu dojrzałości owoców.
Klasyczną lemoniadę z cytryn i limonek możemy zmieszać z różnymi owocami. Jeśli zależy nam na spójnej konsystencji, wybrane owoce miksujemy w blenderze i dopiero w takiej formie rozcieńczamy z wodą.
W podobny sposób możemy przygotować:
Do lemoniady arbuzowej możemy dodać także kilka listków świeżej bazylii, jak w przepisie na lemoniadę cytrusową z bazylią.