Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 dni
Gotowanie: 1 godzina i 30 minut
Porcja: 240 kcal
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
szklanka borówek brusznic (czerwonych) lub malin
4 łyżki miodu
4 szklanki wody
Kułaga - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Deser z mąki gryczanej- Białoruś
Mąkę rozprowadzić taką ilością wody, aby miała konsystencję gęstej śmietany. Resztę wody zagotować i zaparzyć nią mączną mieszankę. Dokładnie wymieszać i dodać owoce. Masę odstawić w ciepłe miejsce (1–2 dni), aby się zakisiła.
Kiszone ciasto przelać do rondla, dodać miód i gotować półtorej godziny na małym ogniu, mieszając, aby nie przywarło do dna. Podawać na zimno z chlebem razowym lub blinami.