Kułaga

Ocena:

4.54 (183)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 dni
Gotowanie: 1 godzina i 30 minut
Porcja: 240 kcal

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka borówek brusznic (czerwonych) lub malin
  • 4 łyżki miodu
  • 4 szklanki wody

Kułaga - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Deser z mąki gryczanej- Białoruś
  • Mąkę rozprowadzić taką ilością wody, aby miała konsystencję gęstej śmietany. Resztę wody zagotować i zaparzyć nią mączną mieszankę. Dokładnie wymieszać i dodać owoce. Masę odstawić w ciepłe miejsce (1–2 dni), aby się zakisiła.
  • Kiszone ciasto przelać do rondla, dodać miód i gotować półtorej godziny na małym ogniu, mieszając, aby nie przywarło do dna. Podawać na zimno z chlebem razowym lub blinami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne