Krewetki z awokado i limonkowym sosem

Ocena:

4.58 (156)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krewetki z awokado i limonkowym sosem to odrobinę egzotyczna przystawka dla lubiących kulinarne podróże. Spróbuj krewetek z awokado i limonkowym sosem na rodzinnych spotkaniach.

Składniki:

  • krewetki  200 g

  • limonka  2 szt.

  • awokado  2 szt.

  • pomidor  2 szt.

  • szczypiorek  0.3 pęczka

  • natka pietruszki  0.3 pęczka

  • kolendra  0.3 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • miód  10 g

  • imbir  5 g

  • biały rum  15 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

Krewetki z awokado i limonkowym sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: zblanszowane krewetki tniemy na mniejsze kawałki. Pomidory przecinamy na pół, wyciskamy je w dłoni, aby usunąć pestki, i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki.

  • Krok 2:

    Sos: łączymy sok z limonki, rum, płynny miód, oliwę, tarty imbir, sól i pieprz. Mieszamy na gładką emulsję.

  • Krok 3:

    Podanie: krewetki, pomidory i awokado mieszamy z sosem i 3/4 posiekanych ziół. Podajemy w pękatych pucharkach udekorowane resztą ziół.

Porady

Zobacz także: krewetki z awokado i limonkowym sosem

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne