Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.58 (156)
Krewetki z awokado i limonkowym sosem to odrobinę egzotyczna przystawka dla lubiących kulinarne podróże. Spróbuj krewetek z awokado i limonkowym sosem na rodzinnych spotkaniach.
krewetki 200 g
limonka 2 szt.
awokado 2 szt.
pomidor 2 szt.
szczypiorek 0.3 pęczka
natka pietruszki 0.3 pęczka
kolendra 0.3 pęczka
sól 3 g
pieprz 2 g
miód 10 g
imbir 5 g
biały rum 15 ml
oliwa z oliwek 30 ml
Przygotowanie: zblanszowane krewetki tniemy na mniejsze kawałki. Pomidory przecinamy na pół, wyciskamy je w dłoni, aby usunąć pestki, i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki.
Sos: łączymy sok z limonki, rum, płynny miód, oliwę, tarty imbir, sól i pieprz. Mieszamy na gładką emulsję.
Podanie: krewetki, pomidory i awokado mieszamy z sosem i 3/4 posiekanych ziół. Podajemy w pękatych pucharkach udekorowane resztą ziół.
Porady
Zobacz także: krewetki z awokado i limonkowym sosem