Krewetki w sosie śmietanowym

Ocena:

4.32 (187)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krewetki w sosie śmietanowym łączą w sobie wszystkie zalety. Są przepyszne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na romantyczną kolację lub efektowny poczęstunek dla gości. Zobaczcie, jak zrobić soczyste owoce morza w aksamitnym, kremowym sosie!

Składniki:

  • krewetki  500 g

  • śmietana  150 ml

  • białe wino  100 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • masło  1 łyżka stołowa

Krewetki w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Kiedy się zarumienią, dorzucamy na patelnię oczyszczone krewetki i smażymy przez dosłownie minutę. Następnie dolewamy wino i odparowujemy przez około 5 minut.

    Cebula siekanie
  • Krok 2:

    Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę. Wszystko redukujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.  Zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy danie solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

    krewetki

Porady

  • Tak przygotowane krewetki w sosie śmietanowym można podawać solo, w towarzystwie bagietki lub grzanki, ale także jako danie z makaronem lub ryżem.
  • Jeśli chcemy, aby krewetki były delikatniejsze, możemy ich wcześniej nie smażyć, a jedynie wrzucić surowe do gotowego sosu śmietanowego i gotować przez dosłownie 2 minuty.
  • Natkę pietruszki możemy zamienić na koperek, który równie dobrze będzie pasował do sosu śmietanowego. Takie krewetki w sosie koperkowym najlepiej zaserwować z cząstką cytryny.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić krewetki?

Pierwszy krok to ich oczyszczenie. Jak obrać krewetki? Najpierw należy zdjąć twardy pancerzyk (oraz głowę, jeśli mamy świeże krewetki). Najłatwiej zrobić to, zaczynając od spodu brzucha, w miejscu gdzie obie strony pancerzyka się stykają. Ściągając pancerzyk, możemy zdjąć całość lub zostawić ogonek dla dekoracji. Kolejny etap to oczyszczenie jelit krewetki. Aby to zrobić, delikatnie nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu i wyciągamy jelito (wygląda jak czarna niteczka), podważając je widelcem lub wykałaczką.

Tak przygotowane krewetki wystarczy już tylko opłukać i można je poddać obróbce termicznej. Najczęściej na naszych talerzach pojawiają się krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki. Równie pyszne są krewetki w winie, a także te w sosie pomidorowym. Kolejnym pomysłem są krewetki z grilla lub zapiekane w piekarniku. Można też smażyć krewetki w cieście czy w panierce na głębokim tłuszczu. 

Z czym podawać krewetki?

Dodatki do krewetek zależą od tego, jaki sposób obróbki wybieramy. Krewetki smażone, pieczone czy duszone, komponują się z przeróżnymi dodatkami, dlatego zaczynając gotowanie, warto mieć wizję na konkretne danie. 

Najprostsze krewetki można podać w towarzystwie świeżej bagietki lub chrupiącej grzanki. Jeśli lubimy bardziej sycące dania, krewetki można ugotować w mleczku kokosowym i podać z ryżem- po tajsku. Innym pomysłem na połączenie ryżu i krewetek jest oczywiście risotto z owocami morza prosto z Italii. Fanom kuchni włoskiej polecamy też zaserwować krewetki z makaronem, tworząc szybkie tagliatelle bądź spaghetti z krewetkami.

Z kolei smażone krewetki doskonale smakują maczane w sosie. Przygotowując krewetki w panierce lub w cieście, zaserwujcie więc do nich gęsty dip. Najlepiej będą komponowały się z sosem jogurtowym, jogurtowym, czosnkowym, koperkowym lub tysiąca wysp.

Jeśli decydujemy się na krewetki z grilla, podajmy je z lekkim dressingiem. Grillowane krewetki świetnie smakują też przełamane słodkim akcentem, dlatego warto łączyć je z owocami, takimi jak ananas, granat czy mango.

Wszystkie typy krewetek doskonale pasują do świeżych warzyw, dlatego są doskonałym składnikiem wszystkich sałatek. Wystarczy garść sałat, kolorowe warzywa i owoce oraz szybko przesmażone krewetki, aby w kilkanaście minut wyczarować zdrowe danie. Szczególnie warta wypróbowania jest sałatka z krewetek i mango oraz sałatka z krewetkami i jajkiem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne