Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.57 (146)
Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
dynia 1 szt.
ziemniaki 500 g
por 4 szt.
białe wytrawne wino 300 ml
bulion drobiowy 750 ml
udka z kurczaka 12 szt.
musztarda dijon 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki stołowe
kwaśna śmietana 80 g
natka pietruszki 1 pęczek
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W dużym głębokim naczyniu do zapiekania z pokrywką rozgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy dynię piżmową na małe kawałki. Kroimy na pół małe ziemniaki wraz z porami. Wrzucamy warzywa i smażymy przez 8–10 min na średnim ogniu. Wlewamy większość białego wina wytrawnego, zwiększamy ogień, następnie zmniejszamy go na 2–3 min.
Dolewamy bulion drobiowy, wkładamy udka kurczaka pozbawione kości, musztardę diżońską, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40–50 min, aż kurczak będzie miękki i delikatny. Śmietanę rozmącamy z niewielką ilością wina i dodajemy do naczynia. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Porady
Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl
Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim