Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Ocena:

4.57 (146)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!

Składniki:

  • dynia  1 szt.

  • ziemniaki  500 g

  • por  4 szt.

  • białe wytrawne wino  300 ml

  • bulion drobiowy  750 ml

  • udka z kurczaka  12 szt.

  • musztarda dijon  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  2 łyżki stołowe

  • kwaśna śmietana  80 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sok z cytryny  2 łyżki stołowe

Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W dużym głębokim naczyniu do zapiekania z pokrywką rozgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy dynię piżmową na małe kawałki. Kroimy na pół małe ziemniaki wraz z porami. Wrzucamy warzywa i smażymy przez 8–10 min na średnim ogniu. Wlewamy większość białego wina wytrawnego, zwiększamy ogień, następnie zmniejszamy go na 2–3 min.

  • Krok 2:

    Dolewamy bulion drobiowy, wkładamy udka kurczaka pozbawione kości, musztardę diżońską, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40–50 min, aż kurczak będzie miękki i delikatny. Śmietanę rozmącamy z niewielką ilością wina i dodajemy do naczynia. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Porady

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne