Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów

Ocena:

4.49 (161)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów to łatwa słodko-pikantna zupa na jesienny obiad. Krem może zastąpić sos podawany z tacos albo kukurydzianymi chipsami.

Składniki:

  • mascarpone  30 g

  • jabłka  1 szt.

  • olej  75 ml

  • soczewica czerwona  150 g

  • cebula  1 szt.

  • dynia  500 g

  • pomidor  3 szt.

  • kolendra  30 g

  • kurkuma  5 g

  • sól  5 g

  • imbir  50 g

Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obsmażanie: w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, soczewicę i dynię. Smażymy przez 5 min.

  • Krok 2:

    Gotowanie: składniki na patelni zalewamy 2 l wody. Doprawiamy solą, imbirem startym na najdrobniejszych oczkach, kolendrą mieloną i kurkumą. Gotujemy ok. 10 min, potem dorzucamy kawałki jabłek i pomidory. Gotujemy kolejne 15 min.

  • Krok 3:

    Blendowanie: miksujemy na gładki krem. Gorący mieszamy z mascarpone.

  • Krok 4:

    Podanie: krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów posypujemy natką pietruszki tuż przed posiłkiem.

Porady

Zobacz: krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne