StockFood
4.37 (183)
Kotlety rybne z dorsza, podane w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki, to prosty pomysł na obiad, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Można je również serwować w wersji solo – jedynie z kromką świeżego pieczywa. Przysmażone na złoty kolor kotleciki nie tylko pięknie się prezentują, ale i smakują wprost fantastycznie. Dodatkowo ich przygotowanie nie zajmie więcej niż godzinę. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
dorsz 1000 g
jajka 2 szt.
czerstwe bułki 160 g
mleko 150 ml
bułka tarta 50 g
sól 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
szczypiorek 20 g
olej 40 g
Masa na klopsy z dorsza: Rybę dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy ją w naczyniu rozdrabniacza elektrycznego i blendujemy na gładką masę. Czerstwe bułki namaczamy w mleku i odciskamy. Szczypior sieczemy na drobno. Do dorsza dodajemy jajka, bułki, bułkę tartą (3 łyżki odkładamy na później), gałkę muszkatołową oraz pieprz cytrynowy. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kotlety rybne z dorsza: Z masy formujemy płaskie kotlety. Obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Kotleciki smażmy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru (zajmie to około 10 minut). Wówczas przekładamy je na ręcznik kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe mielone z dorsza podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Rybę można tez zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nakładką o średnich oczkach. Jeśli nie posiadacie ani rozdrabniacza, ani maszynki, możecie również posiekać mięso nożem. Choć proces ten nie należy do najszybszych, przygotowane w ten sposób kotleciki będą równie smaczne co ich zmielona wersja.
- Ze względu na różną ilość glazury zawartej w rybach mrożonych, dokładna ilość bułki tartej, potrzebnej do przygotowania masy na kotlety z dorsza, może się różnić. Najlepiej więc dosypywać ją partiami, aż do momentu, gdy masa przestanie się rozpadać i z łatwością będzie można formować z niej klopsy.
- Do namoczenia bułek można również użyć domowego bulionu warzywnego lub drobiowego.
- Do przygotowania kotletów rybnych mielonych najlepiej użyć polędwicy lub filetu z dorsza.
- Kotlety rybne można zrobić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego dorsza. W drugim przypadku, polecamy dzień wcześniej przełożyć go z zamrażalnika do lodówki, a tuż przed zmieleniem odcisnąć z nadmiaru wody.
- Fanom grubej panierki, polecamy namoczyć gotowe mielone z dorsza w jajku, a dopiero po tym, obtoczyć je bułce tartej. Należy jednak pamiętać, iż do ich usmażenia potrzeba znacznie więcej oleju.
- Jeżeli kotleciki z dorsza zbyt szybko rumienią się na patelni, należy zmniejszyć moc palnika. Cały proces smażenia powinien zająć około 10–12 minut.
Przepis na kotlety rybne z dorsza nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu na mielone. Wystarczy przygotować masę na bazie zblendowanej ryby, namoczonych bułek, jajek oraz bułki tartej, a następnie uformować z niej klopsy i usmażyć je na patelni.
Smak kotletów mielonych z dorsza można urozmaicić, dodając do masy szałwię, rozmaryn, tymianek, natkę pietruszki lub majeranek. Klopsy można też doprawić ostrą papryką mieloną, czosnkiem lub pieprzem cytrynowym. Ciekawie smakują również z tartą cukinią, marchewką lub posiekaną papryką czerwoną. Do masy można również dodać dwie łyżki porwanej na drobne kawałki mozzarelli. Polecamy również spróbować kotletów rybnych z cebulką lub porem (uprzednio zeszklonym na patelni).
Kotlety rybne z dorsza najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ryżowym lub na maśle klarowanym. Można w tym celu użyć również smalcu, rafinowanej oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Ten ostatni może jednak nadać rybnym kotletom lekko słodkawego posmaku.
Kotlety rybne z dorsza podane w towarzystwie ziemniaczanego puree i mizerii to fantastyczny pomysł na prosty i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Można je również serwować w wersji solo – z kromką domowego chleba – lub w towarzystwie pieczonych warzyw i lekkiej surówki np. z marchewki, selera lub młodej czy kiszonej kapusty. Równie dobrze smakują z sałatą masłową oblaną śmietanowym dressingiem.
Całość będzie smakować jeszcze lepiej, jeżeli okrasimy ją aromatyczny sosem tatarskim. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu sos czosnkowy czy majonezowy. Na bazie kotletów rybnych z dorsza można również przyrządzić smaczne fishburgery. Wystarczy ułożyć je między warstwami świeżo wypieczonej bułki z dodatkiem plastrów żółtego sera, sałaty, pomidorów i sosu hamburgerowego.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.