Kotlety z ciecierzycy

Ocena:

4.36 (182)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z ciecierzycy to znakomite danie wegetariańskie, które można przygotować dla całej rodziny. Nawet mięsożercy chętnie je zjedzą i poproszą o dokładkę. Taka potrawa to świetny pomysł na wykorzystanie domowych zapasów w duchu zero waste. Można je robić z marchewką, z pieczarkami, z papryką, jednym słowem mówiąc, z tym, co akurat mamy w lodówce. A dodatkowo można je podawać na różne sposoby, np. zawinięte w tortillę, z rumianą bułką, jako kotlet do burgera. Polecamy przepis na kotlety z ciecierzycy z puszki.

Składniki:

  • ciecierzyca  1 puszka

  • cebula  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  5 g

  • słodka papryka  3 g

  • bułka tarta  30 g

  • olej  30 ml

  • marchewka  1 szt.

  • pieprz  3 g

  • jajka  1 szt.

Kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciecierzyca:  przekładamy ją do garnka razem z zalewą. Podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ciecierzycę blendujemy na gładką masę na kotlet.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Podsmażanie: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchew. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut, co chwilę mieszamy. Pod koniec dorzucamy natkę pietruszki.

     

  • Krok 4:

    Mielenie: podsmażone składniki łączymy z ciecierzycą. Składniki mielimy lub blendujemy na gładką masę. 

  • Krok 5:

    Formowanie kotletów: do masy dosypujemy 15 g bułki tartej, wbijamy jajko, dosypujemy paprykę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 6:

    Smażenie kotletów: na patelni rozgrzewamy olej. W między czasie z masy formujemy niewielkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Kotlety z ciecierzycy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je przez kilka minut na złoto z obu stron.

Porady

  • Kotleciki z wegetariańskie można przygotować również z suszonej ciecierzycy bez gotowania. Warto pamiętać, żeby namoczyć ją dzień wcześniej. Wtedy będą przypominały w smaku falafel. Można ją też ugotować, masa na kotlety będzie bardziej zwarta.
  • Jeśli masa na kotlety z ciecierzycy jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody z gotowania ziaren.
  • Do kotletów z ciecierzycy z puszki zamiast bułki tartej można dodać płatki owsiane (najlepiej zmielone) lub kaszkę manną.
  • Kotlety z ciecierzycy pieczone to propozycja fit, są równie chrupiące, a mniej tłuste.
  • Ciekawą propozycją są też kotlety z ciecierzycy z pieczarkami. Ta wersja jest bardziej wyrazista w smaku. Pieczarki warto wcześniej podsmażyć na oddzielnej patelni. Alternatywą są kotlety z grzybami leśnymi, które sprawią, że danie zyska nowy wymiar.
  • Kotlety z ciecierzycy z marchewką można przygotować również z dodatkiem batatów – będą słodsze i bardziej treściwe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlety z ciecierzycy i inne bezmięsne propozycje

Kotleciki z ciecierzycy bez mięsa to łatwy i szybki przepis. Jeśli zamiast suszonej cieciorki wybierzemy tę z puszki, to danie można przygotować już w godzinę – według przepisu podanego w krokach przygotowania. Z masy na kotleciki z ciecierzycy z puszki można uformować małe kulki przypominające falafele lub większy kotlet. Z kolei wegańskie kotlety z ciecierzycy przygotujemy, jeśli zastąpimy jajko kurze. Wystarczy zamienić je na 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego zmieszaną z 3 łyżkami wody.

Soczewica, tofu, kasza jęczmienna, marchew, burak, czy ciecierzyca? Kotleciki wegetariańskie mogą powstać naprawdę z najróżniejszych składników. Co więcej, jest to typ dania, który przypada do gustu naprawdę wielu osobom. Każdy może znaleźć wersję kotleta, która mu pasuje najbardziej. Podpowiadamy, jakie można zrobić kotlety bez mięsa:

  • z fasoli i kaszy gryczanej - z dodatkiem groszku zielonego i płatków owsianych, są świetną propozycją na danie główne. Nie znajdziemy w nich jajka, więc są odpowiednie również dla wegan,
  • kotlety jajeczne - wystarczą jajka ugotowane na twardo, szczypiorek, bułka tarta i przyprawy. To propozycja na bardzo szybki obiad, który dostarcza odpowiednią ilość białka,
  • kotlety z kaszy jaglanej - z dodatkiem marchewki, cukinii i groszku. Stanowią wartościowy posiłek, który zaspokoi nawet największy głód. Świetnie smakują z dodatkiem sosu pomidorowego,
  • kotlety brokułowe - z serem żółtym i jajkiem. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym lub tzatziki,
  • kotlety sojowe - niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Dobrze komponują się w zestawie z ziemniakami i surówką.

Z czym podawać kotlety z ciecierzycy?

Ciecierzyca idealnie nadaje się na wegetariański obiad. Mniejsze kotleciki z cieciorki można zawinąć w tortillę. Do środka warto włożyć świeże warzywa: pokrojone w kostkę pomidor, ogórek, paprykę, czerwoną cebulę. Do smaku można dodać trochę kolendry lub słonego sera np. bałkańskiego lub fety (lub wegańskie odpowiedniki) i wyrazisty sos.

Kotlety z ciecierzycy fit będą świetnie smakować z dipem jogurtowym z tego przepisu. Małe kuleczki można podać również z sosem pomidorowym i makaronem. Takie danie będzie do złudzenia przypominać spaghetti jak z Zakochanego kundla! Kotlet z cieciorki idealnie nadaje się jako wkład do domowego burgera. Kanapka w wersji roślinnej jest równie sycąca, jednak nie mamy po niej uczucia przejedzenia. Wegetariańskie burgery to opcja zdecydowanie warta uwagi – szczególnie, jeśli w środku znajduje się zdrowa i pełna białka ciecierzyca. To także świetna alternatywna dla tradycyjnego kotleta mielonego. Można je podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne