Kotlety mielone z papryką

Ocena:

4.52 (166)

  • 40 min.
  • dla 8 osób

Zwykłe kotlety zyskują zupełnie nowy, bogatszy smak dzięki dodatkowi papryki. Możemy też przygotować je w wersji jarskiej - z kaszy gryczanej.

Składniki:

  • cebulka
  • posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 2 czerwone papryki: opieczone
  • bez skórki i pestek
  • drobno pokrojone
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1–2 łyżki pikantnego keczupu
  • olej
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • majeranek
  • chili
  • kumin
  • 300 ml bulionu
  • mąka

Kotlety mielone z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy trochę oleju
  • wrzucamy cebulę i szklimy. Dokładamy czosnek
  • przesmażamy aż zapachnie. Dodajemy paprykę
  • dusimy aż odparuje woda.
  • Mięso mieszamy z jajkiem
  • wystudzoną papryką z dodatkami
  • tartą bułką i keczupem. Dokładnie wyrabiamy
  • dodając w razie potrzeby więcej bułki. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy 6–8 kotletów. Panierujemy w mące i smażymy na złoto ze wszystkich stron na oleju.
  • Przekładamy do rondelka
  • zalewamy bulionem i dusimy ok. 10 min. Podajemy z kaszą gryczaną i sałatką z kiszonych ogórków
  • cebuli
  • marynowanej papryki
  • oleju i pieprzu do smaku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018

Porady

Kotlety w wersji jarskiej: 10 dag kaszy gryczanej trochę rozgotowujemy, wyrabiamy dokładnie z 10 dag posiekanej opieczonej papryki, 2 jajkami, małą posiekaną cebulą zeszkloną na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami mąki kartoflanej, 5 dag startego twardego żółtego sera oraz solą, pieprzem i maggi do smaku. Panierujemy w tartej bułce, smażymy na złoto z obu stron.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne